Film/TvSinema Haberleri

5 Maddede Mükemmelliğin Sinemadaki Karşılığı; Mad Max Fury Road

Bir duygunun, tasarımın, güzelliğin vb. dışavurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümüne sanat adı veriliyor. Bu düz tanımın yanında sanat aslında en basit olarak bir esere bakıldığında, bakan kişide uyandırdığı duygular bütünü için kullanılır. Bir resimde, bir müzikte ya da bir filmde anlık olarak birbirinden farklı duygulara içerisine girebiliyorsanız, o eser bir sanat olarak adlandırılır. 
Mad Max Fury Road birçok noktadan çok çok özel bir film. 2019 yılının sonlarına doğru, son 10 yılın en iyi film listelerinde kendine hep en üstlerde yer buldu. Ki bu listeler profesyonel film eleştirmenleri tarafından oluşturulan listeler. Bir çok film eleştirmeni tarafından yalnızca en iyi aksiyonlardan değil, 21. yüzyılda yapılmış en iyi filmlerden biri olarak gösteriliyor. Tip olarak bir aksiyon filmi olarak gösterilirse de, izlendiğinde izleyicide uyandırdığı birbirinden farklı duygularla film eleştirmenleri tarafından bir sanat eseri olarak adlandırılıyor. Tıpkı Hitchock ya da Tarkosvky filmleri gibi.

5 Maddede Mad Max Fury Road neden çok değerli bir film, inceleyelim.

O nasıl görsellik öyle?

Mad Max Fury Road, filmin çılgın yönetmeni George Miller tarafından aslında siyah beyaz çekilmek istenen bir filmdi. Çölde geçen, sırf kovalamaca anlatan bir aksiyon filmi ve baştan aşağı siyah beyaz? Yapımcılar bu karara karşı çıkarak filmin normal olması gerektiği gibi çekilmesini istediler. Yönetmen siyah beyaz olmasında başlarda ısrar etti çünkü siyah beyaz hali filmi daha dramatik yapacaktı, görselliği daha vurucu olacaktı ve aktarılmak istenen duygular daha net verilecekti. Ancak siyah beyaz olması filmin gişesini çok fazla etkileyeceği için bu karardan vazgeçildi, yönetmen filmi muhteşem görselleriyle beraber normal haliyle vizyona soktu. Mad Max’in duygu aktarımında görselliği şiddetli bir şekilde kullanılıyor. Sinematografisi için bu kadar kafa yorulan çok az aksiyon filmi yapıldı şu ana kadar. Çöl fırtınasına girme sahneleri, gece sahneleri, üstten genel çekimler… Üstün sinematografisi Fury Road’ı apayrı bir yere koyuyor. Filmin Blu-Ray versiyonunda Black and Chrome olarak siyah beyaz versiyonu da bulunmaktadır bu arada. Fazlasıyla iyi olan bu versiyonu da izlemenizi tavsiye ediyorum.

Basit hikayesi ve derdini kusursuz bir şekilde anlatması

Mad Max Fury Road temelde A noktasından B noktasına bir kovalamacayı anlatıyor. Bu basit bir kovalamaca hikayesi ile başlayan film, öykü anlatımı ile seyirciyi zerre yormuyor. Sizin aksiyondan başınız dönmüşken hikayeyi de oldukça kolay takip edebiliyorsunuz. Filmin çekimlerden önce bir senaryoya sahip olmadan direkt olarak storyboard’lar üzerinden çekilmiş olması da ayrı ilginç bir detay. Standart bir filmin senaryo üzerinden çekimleri yapılırken Fury Road storyboard’lar üzerinden ilerlemiştir. Bu direkt olarak yönetmenin bu filmle alakalı çalışma şekliymiş. Böylece derdini ekibe tam olarak anlatabilmiş. Belki de senaryodaki bu kusursuzluğun direkt olarak sebebi budur.

Tam olarak bir Author film olması

Burası önemli zira artık Author filmler artık pek önümüze gelemiyor. Author filmler temelde yalnızca yönetmenin kafasından çıkan fikirlere sahip filmlere deniyor. Daha çok sanat filmlerinde kullanılan bu terim pek gişe ya da aksiyon filmlerinde karşımıza çıkmıyor.  Özellikle bir aksiyon filminin tam olarak bir yönetmenin vizyonuyla çekilip bu derece başarı yakalaması sevindirici. Darısı diğer aksiyon yapımlarının başına.

Müthiş alt metinlere sahip olması

Çölde bir yaşam mücadelesi, ölümüne bir kaçış, delirmiş insanlar ve kendini feda eden manyaklar… Tüm bunların ortasında bir anda çölün ortasında Max’in karşısında beliren birbirinden güzel kadınlar. Tam bu sahnede filmin başında gördüğünüz duvarlarda yazan ‘’we are not things!’’ yazısı aklınıza geliyor. Evet, izlediğiniz bu film yalnızca bir aksiyon filmi değil. Alt metninde çok ağır feminen okumalar bulunan, yalnızca kadın erkek eşitliğine göndermelerde bulunmayan bunu filmin temeline yayan bir film. Mad Max Fury Road, isminin aksine çılgın Max’in başrolde olduğu bir film değil, kadın bir karakter olan Furiosa’nın hikayesi. Bu nedenle değeri apayrı olan bir yapım. Zira tam gaz bir aksiyon filminin bu denli sağlam temellere dayanan alt metinlere sahip olması pek alışık olduğumuz bir durum değil. Bu da Fury Road’ı fazlasıyla değerli  bir film yapıyor.

Her şeyden önce benzersiz bir aksiyon filmi

Tüm bu saydıklarım Mad Max’in değerine ek katsayısı gibi düşünebiliriz. Hepsinden öte Mad Max Fury Road, yalnızca son yılların değil gelmiş geçmiş en iyi aksiyon filmlerinin başında geliyor. Filmin yönetmeni George Miller, almış tüm ekibi çöllere götürmüş ve aylarca süren çekimlerde oyuncu kadrosuna ilk başlarda amaçsız ve anlamsız gelen çekimler gerçekleştirmiş. Yönetmenin yapmak istediklerini anlayamayan ve fiziksel olarak çok zorlu çekimler gerçekleştiren filmin başrol oyuncusu Tom Hardy yönetmenle kavga etmenin eşiğine dahi gelmiş. Ancak filmi ilk kez izlediği Cannes film festivali sonrasında yönetmen özür dileyen Tom Hardy, çekimler sırasında yaşadığı zorlukların karşılığını almanın da ayrı mutluluğunu yaşamıştır.

Muhteşem görselliği, alt metinleri ve müthiş bir vizyonun örneği olan Mad Max tüm bu artılarının üzerine eklediği benzersiz aksiyonu ile hala tekrar tekrar izlenen bir yapım. Bir sonraki Mad Max filmi için ufaktan çalışmalara başlayan yönetmen George Miller’dan iyi haberleri bekliyoruz ve umarım bizleri yeni Mad Max için çok fazla bekletmez! : )



İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir