Sinema Haberleri

Muhteşem Besteci- Yönetmen İkilileri

Hitchcock ve Herrmann, Spielberg ve Williams, Nolan ve Zimmer… Sinemada müziğin önemine aşina iseniz bu isimler sizlere oldukça tanıdık gelecektir. Bu efsane yönetmen- besteci ikilileri, tek bir filmde yakaladıkları müthiş uyumu tüm kariyerleri boyunca devam ettirerek ortaya muazzam işler çıkartan sinemacılar olarak tarihe geçtiler. Sinema tarihine geçmiş bu muhteşem besteci- yönetmen kombinasyonlarını, beraber çalıştıkları filmleri ve neden benzersiz işler ortaya koyduklarını merak ediyorsanız yazımıza alalım.

Steven Spielberg – John Williams

Hollywood’un bu konudaki en ünlü ortaklarından ve ayrılmaz ikililerinden en ünlüsü sanırım Steven Spielberg -John Williams kombinasyonu olsa gerek. Spielberg Hollywood içerisinde çığır açtığı her filminde neredeyse eksiksiz olarak tek bir besteciyle çalıştı; John Wiliams. E ortaya da her defasında muazzam işler ortaya çıkardılar.

Jaws, 1941, E.T. the Extra-Terrestria,l Jurassic Park, Schindler’s List, Saving Private Ryan, Artificial Intelligence, Lincoln

Alfred Hitchcock- Bernard Herrmann

Alfred Hitchock tartışmasız sinema tarihinin korku ve gerilim ustası. Bizim jenerasyona biraz uzak bir yönetmen olması bir yana, kendisinin ünü ve yaptıkları yıllar ötesine taşıp günümüze kadar gelebiliyor.. Yönetmenin en mühür özelliği olan filmlerinde yarattığı gerilim atmosferi için Bernard Hermann’a çok şey borçlu. Beraber defalarca çalışan bu müthiş ikili ortaya her defasında tüyler ürperten, benzersiz işler koymalarıyla ünlülüer.

Beraber çalıştıkları ünlü yapımlar; Trouble with Harry, The Man Who Knew Too Much, Vertigo, North by Northwest, Psycho

Christopher Nolan – Hans Zimmer

Hitchcock ve Spielberg’e nazaran Christopher Nolan biraz daha bizim jenerasyona yakın ve bize daha tanıdık bir yönetmen. 2000’lere nazaran sinemaya dair en iyi şeylerden biri ve şimdiden usta seviyesinde anılan Nolan da tıpkı diğer usta yönetmenler gibi ambians ve atmosfer konusunda bestecilerine çok şey borçlu. O bestecisi de epey bir süredir Hans Zimmer’den başkası değil. Hans Zimmer o kadar imza işler yapıyor ki Nolan filmlerinde, kendisi olmadan Nolan’ın başarılı olamayacağını savunanlar bile var. Ortaya çıkardıkları muazzam işler The Dark Knight ile başladı, Inception, Interstellar ve Dunkirk ile devam ediyor.

Beraber çalıştıkları ünlü yapımlar; The Dark Knight üçlemesi, Interstellar, Inception, Dunkirk

Peter Jackson – Howard Shore

Yüzüklerin Efendisi serisi ile sinema tarihine adını altın harflerle yazdıran Peter Jackson, fantastik eser hastaları için çok önemli bir isim. Kendisinden önce sinemada fantastik anlatıya sahip bir yapımın 11 oscar kazanıp gişeyi darma duman edip üzerine gelmiş geçmiş en iyi üçlemelerden biri olması pek ihtimal dahilinde değildi. Ancak Yüzüklerin Efendisi her anlamda epik bir anlatıya sahip olsa da o muhteşem müziklerine çok şey borçlu. Shire’dan çıkan muazzam beste kitabı yıllar önce okuyan herkesin hayal ettiğinden daha güzel, Gondor ve Rohan müziklerinin güzelliğine kelimeler yetmiyor. En iyi müzik Oscar’ını da alan ikili şu ana dek yalnızca Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit üçlemelerinde beraber çalıştılar.

Tim Burton ve Danny Elfman

Sinemanın en ikonik tarzına sahip yönetmenlerinden olan Tim Burton, filmlerinde ortaya koyduğu benzersiz gotik ve karanlık tarzıyla ünlenen bir yönetmen. Bu tarzı neredeyse her filminde kullandığı ünlü oyuncu Johhny Deep ile sınırlı değil, ton ve atmosfer olarak Holyywood’da onun gibisi yok. Tim Burton da tıpkı diper usta yönetmenler gibi, bu atmosfer ustalığını filmlerinde beraber çalıştığı Danny Elfman’a da borçlu. Yalnızca iki filmi dışında tüm filmlerinde beraber çalıştığı Danny Elfman, Tim Burton’un bambaşka bir yaklaşım getirdiği 90’ların başındaki Batman filmlerinde Gotik Gotham atmosferini muazzam müzikleriyle seyirciye aktarmıştı.

Beraber ustalık derecesindeki diğer önemli işleri Edward Scissorhands, Big Fish, Corpse Bride ve diğerleri.

Sergio Leone ve Ennio Morricone

Sinema tarihinin en iyi film müziklerinden biri nedir sorusuna verilebilecek en makul cevapların başında 1966 yapımı Sergio Leone yönetmenliğindeki Ennio Morricone bestesine sahip İyi, Kötü, Çirkin gelecektir. Daha sonra ünlü grup Metallica’nın istisnasız her konseri öncesinde intro niyetine kullanacağı bu beste, bu yönetmen- bestekar ikilisini tek başına efsane yapmaya yetmiştir. Artık benzerine pek rastlamadığımız Spagetti Western tarzının en önemli temsilcisi olan İyi Kötü Çirkin üçlemesinde çalışan ikili zamanında bu türe dair müthiş işler ortaya koymuşlardır.

Once Upon a Time in America, A Fistful of Dynamite, Once Upon a Time in the West, The Good the Bad and the Ugly, For a Few Dollars More, A Fistful of Dollars

Darren Aronofsky and Clint Mansell

Darren Aronofsky, modern sinemanın en heyecan verici yönetmenlerinden biri. Black Swan, Requiem for a Dream ve The Wrestler gibi ünlü filmlerin yaratıcısı ve Pi ve The Fountain gibi daha deneysel kült filmlerin yönetmeni. Aronofsky’nin filmleri her zaman özümsenmesi hiç kolay olmayan ve temel insan temalarını çok çarpıcı bir şekilde işleyen yapımlar olmuştur. İlk olarak Pi filmiyle beraber çalıştığı Clint Mansell ile ortaya gerçek anlamda tüyler ürpertici, izleyicinin suratına tokatlar fırlatan bir eser ortaya koymuştu. Tıpkı diğer yönetmenler gibi bu çarpıcılığını müthiş müzikleri ustaca kullanmasına borçlu. Daha sonra ikili, yönetmenin en mühür işi olan ve gelmiş geçmiş en vurucu psikolojik yapımlardan biri haline gelecek Requiem for a Dream’de beraber çalıştı. Ortaya ise uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili yapılmış en çarpıcı filmlerde biri ortaya çıktı. Film elbette vuruculuğuna herkesin aşina olduğu o efsane besteye çok şey borçlu. Daha sonra beraber çalışmaya devam eden ikili benzersiz işler ortaya koymaya ve en sevilen yönetmen- bestekar ikililerinden olmaya devam ediyor.

Beraber çalıştıkları ünlü yapımlar; Pi, Requiem for a Dream, The Fountain, The Wrestler, Black Swan, Noah

İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir