Spor Haberleri

GHEORGHE HAGI ve Başarıları

Hagi, 5 Şubat 1965 tarihinde Köstence’nin Sacele köyünde dünyaya geldi. Ailesinin Sultana ve Elena adında iki ablası ile birlikte 3 çocuğundan biridir.

Balint Belodedici ve Popescu en sevdiği arkadaşlarıdır. Hatta Popescu ile arkadaşlıklarını bir adım ileri götürmüşler ve akraba olmuşlardır. İki çocuk babasıdır.

6 yaşındayken hiç unutamadığı bir hediye alır bu bir toptur. Bu onun ilk topudur ve böylece efsanenin yaratılmasındaki her şey den habersiz ilk desteği veren annesi Chirata’dır.

İkinci desteği de hiç kuşkusuz onu keşfeden ve SSC Farul COSTANCA (Köstence) genç takımında ilk hocalığını yapan Josif Bukossi tarafından verilmiştir.

Futbolculuk hayatında en büyük katkıyı Bukossi’den aldığını sık sık dile getirir. Bukossi onun için hocaların hocasıdır.

Gheorghe Hagi futbol hayatına ilk olarak Farul Köstence’nin gençler takımında başladı. İlk resmi maçına 11 yaşında çıktı. 1979-80 sezonunda lisanslı olarak Farul Köstence takımını oyuncusu oldu.

1983 yılına gelindiğinde sınava girmeden üniversiteye gidebilmek için Universitatea Craiova takımıyla sözleşme yaptı. Bu haber Çavuşevsku’nun oğlu Nicu’nun kulağına gider. Hemen Hagi’yi Bükreş’te bir üniversiteye yazdırır ve Onursal Başkanı olduğu Sportul Studentesc’e transfer eder. Hagi 1986 yılına kadar oynadığı Sportul’da 108 maç oynar ve 78 gol atar. Bu dikkat çekici başarı Çavuşesku’nun en büyük oğlu Valentin’in gözünden kaçmaz. Kardeşi ile arası hiç de iyi olmayan Valentin, Hagi’yi ordu takımı olan Steaua Bükreş’e transfer eder. Birçok otoriteye ve Haginin de kendisine göre, Steaua Bükreş yılları için performansının en üst düzey olduğu yıllardı.

Bu dönemde, genellikle forvet arkası ve kimi zaman da sol kanat mevkisin de oynadı. Dört sezon boyunca oynadığı 97 maçta 85 gol attı ve pek çok sayıda asist yapma başarısını gösterdi.

Steaua Bükreş, futbolcunun oynadığı dört sezon içinde, 4 Romanya Lig Şampiyonluğu ve 3 Romanya Kupası kazandı. Bu arada Bükreş, 1 Avrupa Süper Kupa Finali, 1 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali, 1 UEFA Şampiyonlar Ligi Yarı Finali ve 1 FİFA Kulüpler Dünya Kupası Finali oynayarak o döneme damga vurmayı başardı.

 Steaua ‘da oynadığı dönemlerde, yaşanan komünist rejim yıllarına denk geldiği için, Hagi’nin Juventus, Milan, Chelsea ve Liverpool gibi devlere transferi gerçekleşemedi. Bu kulüpler içinde, özellikle AC Milan, ısrarla istemişti. 1990-1991 sezonuna denk gelen zaman diliminde, komünist rejimin yıkılmasıyla birlikte, Real Madrid takımına transferi gerçekleşti.

25 yaşındaydı ve kendisi için kulübüne ödenen bonservis bedeli, dönemin şartlarına göre Romanya rekoru kırmıştı. 1990 yılında rekor bir ücret olan 4 milyon $ karşılığı Real Madrid’e transfer oldu. Sonrasın da gerek taraftarlarca, gerekse yöneticiler açısından çok büyük beklentilere neden oldu. Fakat ilk yılında, beklenen patlamayı yaşayamadı ve kulüpten gönderilmesi fikri bile oluştu.

Bu dönem için takımdan ayrılmak istemediğini ve yöneticilerin transfer ve satış fikirlerinden vazgeçirmeyi başardı. Oynadığı 2. sezonunda Hagi, olağanüstü bir liderlik vasfıyla takıma öncülük etti. Tüm bu güzel gelişmelere rağmen, son hafta oynanan Tenerife (Kanarya adasında kurulan İspanya futbol kulübü takımı) maçının kaybedilmesi ile şampiyonluk, ezeli rakip Barselona’ya kaptırıldı. Sezon sonrası, Hagi ve Real Madrid yollarını ayırdı. 64 maçta oynadı ve 15 gol atıp, 42 de asist yaptı.

1992 yılında ise İspanyada geçirdiği 2 sezondan sonra, İtalya’nın Brescia takımına transfer oldu. Brescia da, henüz 2. sezonunu geçirmekteyken, kaptanlık görevini üstlendi. Anglo – İtalya Kupası’nın, 2. sezonunda kazanılmasında Hagi’nin payı çok büyüktür.

Brescia’da geçirdiği 2 yılın ardından, 1994 yılında Amerika’da yapılan Dünya Kupasında Romanya milli takımı ile yüksek performans göstererek Barcelona’nın Hollandalı teknik adamı Johan Cruyff’u etkiledi.

Cruyff bir açıklamasında “bu sene dünyanın en iyi futbolcusu tartışmasız Gheorghe Hagi demiştir.

1994-1995 sezonunda Cruyff’un çabaları ile Hagi tekrar İspanya’ya döndü ve iki sezon Barcelona takımında formasını giydi.

Barcelona’da geçirdiği iki sezonda kimi zaman maçlara yedek başlamasını ve Cruyff ile sık sık tartışmasına rağmen 51 maça çıktı.36 lig, 6 kupa, 2 İspanya süper kupası, 7 Avrupa kupası ve 11 gol atıp 10 asist yaptı.

Johan Cruyff’la yıldızı barışamayan Hagi, 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası Fatih Terim’in ısrarlarıyla 31 yaşında Galatasaray ile sözleşme imzaladı.

Transfer Türk basınında eleştirilere neden oldu. Yaşının 31 değil 35 olduğu iddia edildi. Tüm bunlara rağmen sahada karşılık vereceğini söyledi ve Galatasaray’daki ilk üç lig maçında galibiyeti getiren golleri attı. Daha sonraki yıllarda ise, Hagi takımın gizli lideri oldu. Takıma kazandırdığı kupaların yanı sıra oynadığı 132 maçta 110 gol attı ve attırdı (59 gol, 51 asist).

Gheorghe Hagi, 2000-2001 sezonu bitiminde, Galatasaray’da giydiği 10 numaralı forması ile 36 yaşında aktif futbolculuk hayatına veda etti.

 Romanya Milli Futbol Takımı Kariyeri

Efsane futbolcu, ilk olarak 1983 yılında, henüz 18 yaşındayken giydiği Romanya Milli Futbol Takımı’nın formasını, takip eden 17 yıl boyunca giymeye devam etmiştir. Bu süreçte, 3 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 3 Dünya Kupası da dahil olmak üzere, toplam 125 defa milli maçlar da oynamış ve 35 de gol atmıştır.

20 yaşında da milli takıma kaptan olmuştur. Romanya Milli Takımı ile 3 Avrupa Şampiyonası ve 3 Dünya Kupasına katılma başarısı göstererek, “Romanya Milli Takımı ile en çok uluslararası turnuvaya katılan futbolcu” olmuştur.

1994 FİFA Dünya Kupası’nda, taç çizgisine çok yakın bir noktadan, kaleye yaklaşık 45 metre uzaklıktan, Kolombiya’ya attığı gol, günümüzde de Dünya Kupaları tarihinin en güzel 10 gölü arasında gösterilmekte ve birçok jenerikte görüntüler yayınlanmaktadır.

 Gheorghe Hagi, Adrian Mutu ile birlikte, 35 gol atma başarısı ile Romanya Milli Futbol Takımının tarihindeki en çok gol atan futbolculardır.

 

FUTBOLCULUK  KARİYERİ

1982-1983 Farul Constanţa 18 maç 7 gol

1983-1987 FC Sportul Studențesc Bucureşti 108 maç 58 gol

1987-1990 Steaua Bükreş 97 maç 76 gol

1990-1992 Real Madrid 64 maç 16 gol

1992-1994 Brescia Calcio 61 maç 14 gol

1994-1996 Barcelona 36 maç 7 gol

1996-2001 Galatasaray 132 maç 59 gol

TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ

2001- 2002 Romanya Milli Takımı

2003 Bursaspor

2004-2005 Galatasaray

2005-2006 Politehnica Timişoara

2007 Steaua Bükreş

2010-2011 Galatasaray

2014 – Devam Ediyor FC Viitorul Constanța (FC Viitorul)

İlişkili İçerik
Spor Haberleri

Sonsuz Oda Spor Kategorisi Çok Yakında Açılıyor!

Sonsuz Oda’nın Müzik ve Sinema/Tv alanında eğitimlerini bilmeyen yoktur. Şimdi ise çok kısa…
Devamını Oku
Spor DünyasıSpor Haberleri

E - Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak…
Devamını Oku
Spor Haberleri

Kış Aylarında Yapılabilecek En Güzel 10 Spor

Yaklaşan kış ayı bir çoğumuzun kafasında bu kış ne yapacağız sorusunu doğuruyor. Eminiz…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir