Müzik Haberleri

Eagles- Hotel California

Yıl 1970’ler Amerika Birleşik Devleti’nde, Kaliforniya’da ortaya çıkmış olan bir rock grubu Eagles. Listelerde 1 numaraya yerleşmiş 5 single ve 4 albümü ile; 1970 yıllarının en meşhur gruplarından biri olmuştur. Siz değerli okuyucularımıza bu grup hakkında bilinmesi gerekenler ve Covid-19 nedeni ile 2021 yılına ertelenmiş olan Eagles Hotel California Turunu ve bu turda etkinlik listesini sizlerle paylaştık.

Eagles

Türkiye’de”Hotel California” adlı şarkısıyla bilinen The Eagles, grubun kadrosunda yer alan isimler zaman içerisinde değişikliğe uğradı; Don Henley, Randy Meisner, Joe Walsh, Don Felder, Glenn Frey, Bernie Leadon ve Timoty B. Schmith…

Meşhur grubun kurulması, farklı gruplarda çalışan müzisyenlerin Los Angeles’ta bir araya gelip Asylum plak firmasıyla anlaşma yapmasıyla başlar. The Eagles ismini de bu arada aldılar. Yapımcı Glyn Johns’un liderliğinde “The Eagles” ismiyle İlk albümleri yayınlanan grup, “Take It Easy” ve “Witchy Woman” gibi çalışmalarla müzik sıralamalarında liderlik mücadelesine katıldı. Farklı bir single çalışması olan “Peaceful Easy Feeling” de baş sıraların bir diğer konuğuydu. Bir yılın ardından başka bir proje için yeniden İngiltere’ye gittiler. “Desperado” ismini taşıyan ikinci uzun albüm çalışmasına ilgi yine fazlaydı. Albümün listelere giren ilk top şarkısı “Tequila Sunrise” olmuştur. Üçüncü albüm yine Glyn Johns yapımcılığı tarafından gerçekleşti. “On The Border” adındaki yapım, 1974 yılının en başarılı yapımları arasında sunuldu. “Already Gone” adını taşıyan single, albümün çıkış şarkısı olurken, sonrasında ikinci başarılı single listeleri tepetaklak etti; “The Best Of My Love”. Şarkı, 1975 Şubat ayında listelerde 1. sıraya yerleşti. “The Eagles” için albümlerin getirdiği başarı müthiş bir umut kaynağı olmuştu. Bundan sonra daha da fazla çalışıyorlardı. Artık 4. albümlerine gelmişlerdi ve beklenen albüm 1975 senesinde “One Of This Nights” ismiyle sunuldu. Satışa konulduğu ay içinde 1 numaraya oturan çalışmada yer alan 3 şarkı sıralamalarda ilk 5’te olurken, “Lyin’ Eyes” singleı, o sene Grammy’ı kazanmayı ayrıca da içinde bulunan albümü de ödüle aday göstertmeyi başarmıştı.

Aynı sene The Eagles, Amerika ve Avrupa turnelerine çıktı. 20 Aralık 1975’te Bernie Leadon gruptan ayrıldığını açıkladı ve yerine Joe Walsh gruba dahil oldu. 1976 yılı Eagles için bir dönüm noktasıydı. Yayınladıkları seçilmiş şarkılardan oluşan “Eagles:Their Greatest Hits 1971-1975” albümü Şubat ayında piyasaya çıktı ve kısa bir zamanda 1.000.000 üstünde satarak platin plak ödülüne layık görüldü. Albüm, geçtiğimiz sene yapılan bir açıklamaya göre 25.000.000 dolar satış rakamıyla Michael Jackson’a ait olan Amerika plak satış rekoruna varma başarısını gösterdi. Eagles, 5. albümü “Hotel California” 1976 Aralık ayında sıralamaya damga vurdu. Bir hafta içinde platin plak sahibi olan albüm, 1977 Ocak ayında 1 numaraya ulaşırken toplam 10.000.000 bir satış tablosu yakaladı. O sene Grammy Ödülü’nü getiren parça, albümle aynı ismi taşıyan “Hotel California” oldu. Çalışmada yer alan “New Kid In Town” 1 numara olan bir başka single oldu.

1978 senesinde yeni albüm çalışmaları başladı. “The Long Run” ismiyle sunulan albüm 1979 Eylül ayında satışlarda yerini aldı. 4 ay içinde platin plak başarısını getiren çalışmanın büyük ses getiren şarkıları; “Heartache Tonight”, “I Can’t Tell You Why” ve “The Long Run” oldu. “Heartache Tonight” bunun dışında Grammy ile ödüllendirildi.

1980 senesinde grubun “Eagles Live” albümü pazara çıktı. O sene çıktıkları turnenin sonrasında solo çalışmalara yöneldiler. Artık grubu tek parça halinde görmek zorlaşıyordu. Uzun bir aranın ardından 1994 yılında yeniden toplanan grup, “Hell Freezes Over” albümüyle tekrar başarıyı yakaladı. Bu çalışmada bulunan “Love Will Keep Us Alive”, grubun son hit parçası oldu. 1998 yılında yine toplanarak farklı farklı konserlerde boy gösteren grup, 2000 yılında “Selected Works:1972-1999” isimli derleme albümle hayranlarının karşılarına çıktı.

Hotel California Nedir?

Yapı olarak bir devrin Kaliforniya kültürüne ve hızlı hayat tarzına odaklanan parçalarının şiirsel sözlerinden; müzik eleştiricileri, grubun hayranları ve klasik dinleyiciler biraz fazla farklı anlamlar çıkarttılar. Bazıları sözleri kelimesi kelimesine yorumlama yaparken, diğerleri satırlara sıradışı soyut manalar yüklediler. “Eagles” grubu üyeleri ise şarkıda, şöhretler dünyasının merhametsiz gerçeklerini ve Los Angeles havalı yaşamını kendilerine göre yorumladıklarını söylediler.

Şarkıda geçen “Kaliforniya Oteli”, Don Felder dışında hiçbiri Kaliforniyalı olmayan grup üyelerinin, büyüleyici olduğu kadar aynı zamanda tehlikeli de olduğunu düşündükleri Kaliforniya hayat tarzının bir metaforudur.

Eagles Şarkısı Olarak Hotel California

Şarkı, mutlu olmak için sürekli olarak bedensel haz peşinde koşmanın felsefesi olan “Hedonizm” (hazcılık)’in bir alegorisidir. Alegori ise bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme sanatıdır. Şarkı Amerikan yaşam tarzının aşırılıklarını, Amerikan rüyasının görünmeyen karanlık yüzünü anlatmaktadır. Sözlerinden yola çıkarak şarkının hikayesi bu şekilde yorumlanmaktadır.

Eagles 2021 yılına kadar “Otel California Turu” Ertelendi.

COVID-19 salgını nedeniyle, Eagles başlangıçta “Otel California Turu’nu” sonbahara kadar erteledi. Ancak, canlı müziğin gelecek yıla kadar tam kapasitesiyle geri dönmeyeceği giderek netleşince, grup bu planları hurdaya çıkarmaya ve tarihleri ​​2021’e geri döndürmeye karar verdi. Don Henley, Joe Walsh, Timothy B. Schmit, Deacon Frey ve Vince Gill’in dizileri Eylül ve Ekim 2021’de Denver, Los Angeles, San Francisco, St. Paul, Dallas ve Phoenix’te ertelenen gösteriler yapacak. Yeniden planlanan konserlerin biletleri yeni tarihler için onurlandırılacaktır. Her gecenin konseri, eşlik eden bir orkestra ve koro ile birlikte 1976’nın Hotel California’sının tam bir performansının ardından grubun en büyük hitlerinden oluşacak. Şovların saat 20: 00’de başlaması planlanıyor.

The Eagles 2021 Tur Tarihleri:

16 Eylül– Denver, CO (Pepsi Center)

18 Eylül – Denver, CO (Pepsi Center)

21 Eylül – Dallas, TX (American Airlines Center)

24 Eylül – Phoenix, AZ (Talking Stick Resort Arena)

25 Eylül – Phoenix, AZ (Talking Stick Resort Arena)

01 Ekim – St. Paul, MN (Xcel Energy Center)

02 Ekim – St. Paul, MN (Xcel Energy Center)

15 Ekim – Los Angeles, CA (The Forum)

16 Ekim – Los Angeles, CA (The Forum)

19 Ekim – Los Angeles, CA (The Forum)

22 Ekim – San Francisco, CA (Chase Center)

23 Ekim – San Francisco, CA (Chase Center)

İlişkili İçerik
Müzik Haberleri

28 Yıllık Elektronik Müzik Efsanesi Daft Punk, Artık Yok

Elektronik müzik denilince ilk akla gelen isimlerden biri şüphesiz ki her zaman Daft Punk…
Devamını Oku
Müzik Haberleri

mor ve ötesi Canlı Senfonik Albümünü Yayınladı!

Rock müzik denince akla ilk gelen gruplardan olan ‘mor ve ötesi’ Harbiye Açıkhava’da 8…
Devamını Oku
MüzikMüzik Haberleri

Michael Jackson: Savunduğu Şeyler Ölmüyor.

Pop’un ve Rock’ın Babası Michael Jackson’ın 1990’lı senelerin ortasında yayınladığı…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir