GenelSporSpor Haberleri

Dakar Rallisi Hakkında Her Şey! Afrika’ya Geri Mi Dönüyor?

Dakar Nedir?

Amaury Sport Organisation tarafından her yıl düzenlenen ve farklı klasmanlarda dünyanın dört bir yanından yarış pilotlarının katıldığı Dakar Rallisi, kısa ismiyle Dakar olarakta anılır. Yol dışı zorlu bir çok etabı ile günlerce sürmektedir. Sanılanın aksine sadece arabalar ile değil motosikletler, ATV’ler ve kamyonlar ile de yarışılmaktadır.

Amatör ve profesyonel tüm sporculara açık olan Dakar, aslında bir yol yarışından çok dayanıklılık yarışıdır ve yarışmacıların %80 orandaki büyük bir kısmı amatör sporculardan oluşmaktadır.

Yarış boyunca 17 etaptan oluşan bir rotada seyreden pilotlar kötü durumdaki yollar, yol dışında bulunan kayalık ve çamur alanlardan oluşan bir çok özel etaptan geçmektedir. Bu zorlu etaplar bir kaç kilometre ile bir kaç yüz kilometre arasında değişiklikler gösterirken en uzun etap ise 800 kilometreden fazladır. Dışarıdan basit olarak görünse de 1978 yılından beri Dakar rallisinde 56 kişi hayatını kaybederken bir çok pilot ise yaralanmıştır.

Dakar Rallisi Nasıl Başladı?

İlk kez 1979 yılında Fransız bir yarışçı Thierry Sebine’in Afrika çöllerinde kaybolması ile başlayan bu tarih, daha sonrasında bunun her yarış pilotu tarafından denenmesini gerektiği düşünülmesi Dakar’ın doğuşunu ve birlikte günümüzdeki şeklini almasını sağladı.

Kayboluşunun bir yıl sonrasında çölün ralli için en uygun yer olduğu düşüncesi ile de birlikte düzenlenen ilk yarışta 182 araç yer aldı. Fakat ilerleyen yıllarda organizasyona olan rehavetin artması ile önce 216 daha sonrada 291 araçla giderek popülerleşmeye başladı. Dünyanın bir çok yerinde ünlü sporcularında katılmaya başlayan Organizasyon gittikçe büyüdü ve içerisine motorsikletlerinde dahil olması ile çok daha geniş kitlelere hitap eden bir etkinlik haline geldi.

Dünyanın en zor rallisi olarakta kabul edilen bu organizasyon zorluğu nedeni ile dünyanın en iyi yarışçıları ve yarış takımlarının katılımı ile gerçekleşiyor.

Dakar Rallisi Afrika’ya Geri Dönecek mi?

Başladığı ve temellerinin atıldığı Afrika çölleri 2008 yılından itibaren Dakar Rallisine hasret kalıyor. Belki de Dakar Rallisinin dönüm noktası olan 2008 yılında Afrika’da yaşanan terör olayları ve silahlı çatışmalar yarışçıları korkutuyordu. Bununla beraber 2008 yılındaki yarışın hemen öncesinde dört Fransız turist Moritonya’da öldürülmesi ile ülkeye yapılan ziyaretler açığa alındı. Daha sonrasında ise giderek büyüyen terör güçlerinin rallinin gerçekleşmesi için sorun çıkarmaları ile gözler Afrika’dan çekildi.

Afrika artık güvensiz bir hale gelmişti ve bu müthiş organizasyonun gerçekleşmesi, devam etmesi, gerekiyordu. Bu sebeple yapı olarak Afrika ile çok benzeşik olan Latin Amerika seçildi.

Amerika’da devam ediyor olmasına rağmen her yıl Dakar’ın doğduğu yer Afrika’ya geri döneceği konuşulur, fakat günün şartları gözlemlendiğinde ortaya çıkan sonuç bir süre daha Dakar Rallisinin Latin Amerika’da gerçekleşeceğidir.

Latin Amerika’nın Dakar Rallisi İçin Avantajları

  • Afrika ile benzeşik olmasının dışında Atmaca çölü, eşsiz kumsalları, ormanları ve pasifik okyanusu ile Latin Amerika en az Afrika kadar Dakar’a uygun. Ayrıca zorluk bakımından da tüm beklentileri fazlasıyla karşılamaktadır.
  • Her yarışçının en büyük motivasyonu tezahüratta bulunan seyircilerdir. Afrika’da kilometrelerce ve saatlerce hiç bir seyirciyle karşılaşmayan pilotlar Latin Amerika’da ise neredeyse yarışın tamamını seyirciler eşliğinde tamamlıyor.
  • Latin Amerika’nın Dakar için sunduğu avantajlardan biri ise kolay ulaşım ve iletişimdir. Afrika’ya kıyasla yarış ekibinin gezintisini ve ulaşımını daha da kolaylaştırarak organizasyonun kalitesini arttırmaktadır.

Latin Amerika’nın Dakar Rallisi İçin Dezavantajları

  • Afrika’ya kıyasla yüksek sıcaklık ile ilgili çok daha fazla sorun yaşanan Latin Amerika bölgesi, aşırı sıcaktan dolayı katılımcıların dehidrasyon ve baş dönmesi gibi sorunlar yaşamasına yol açıyor. Aşırı sıcağın organizasyonu bu kadar etkilenmesi Dakar’ın Afrika’ya yeniden dönülmesi söylentilerine de başlıca sebep vermektedir.
  • İklim ve doğa olaylarından çok etkilenen Latin Amerika bölgesinde gerçekleşen fırtınalar bir çok kez yarışların iptal edilmesine sebebiyet verirken etapların kısaltılması ile sonuçlanan bir çok fırtına geçirmiştir. Bu ve benzeri sebepler Latin Amerika’nın Dakar için sunduğu dezavantajlar olqrak görülmektedir.

Dakar Rallisi’ni En Zorlu Ralli Yapan 7 Özellik!

Dakar rallisini tarihi kadar özel yapan sebeplerden çoğu oluşturduğu zorluklardır işte Dakar rallisini dünyanın en zor rallisi haline getiren 7 özellik.

1-Çöller

Her ne kadar ikonikleşmiş bir hale gelse de çöller bu ralli için en çok zorluk çıkarak etkenlerdendir, çünkü arıza yapmış yada kuma çakılmış bir araca müdahale etmek çok zordur.

2-Kayalıklar

Dik çetin ve sert kayaları ile daha çöle yeni alışmışken pilotları inanılmaz derecede zorlayan kayalıklar Dakar Rallisini zorlaştıran büyük etkenlerden biri.

3-Güzergahlar

Yarışçılara bir çok zorluğu ardı ardına veren Dakar uzun yollar alışa gelmemiş yoğunlukta toz bulutları ve sıcak ile birlikte pilotları potansiyel olarak çok zorluyor.

4-Geniş Parkur

Belki de Dakar için yaşanabilecek en trajik olaylardan biri yarışı tamamlayamadan alan içerisinde kaybolmaktır. Bir çok yarışçı Dakar’ı kazanacağını düşünürken kaybolarak zaman kaybetmektedir.

5-Düşüş

Yalnızca bir motorsikletle değil otomobil ve kamyonlarda dahil olmak üzere yaşanan düşüşler, çoğu kez ufacık bir çukur veya hatadan gelişir.

6-Kazalar

Düşmekle kıyaslandığında daha ağır ve zorlu bir durumda yaşanan kazalardır. Çoğu kez yaşanan kazaların büyük boyutlarda olması yarışa erkenden veda etmenize sebep olabilir.

7-Yardım yok

Eğer Dakar’a katıldıysanız yalnız başınasınız. Takım arkadaşınızın bile size yardım etmesi çok istisnai bir durumdur. Çölde başınıza gelen tüm problemleri yalnız başınıza çözmek zorundasınız.

Dakar Rallisi 2020 otomobil kategorisi final sonuçları:
1- Carlos Sainz (ESP) 42h59m17s
2- Nasser Al-Attiyah (QAT) +6m21s
3- Stephane Peterhansel (FRA) +9m58s
4- Yazeed Al-Rajhi (SAR) +49m10s
5- Giniel de Villiers (RSA) +1h7m9s
Dakar Rallisi 2020 motosiklet kategorisi final sonuçları:
1- Ricky Brabec (USA) 40h02m36s
2- Pablo Quintanilla (CHI) +16m26s
3- Toby Price (AUT) +24m06s
4- Jose Ignacio Cornejo (CHI) +31m43s
5- Matthias Walkner (AUT) +35m00s
Dakar Rallisi 2020 ATV kategorisi final sonuçları:
1- Ignacio Casale (CHI) 52:04:39
2- Simon Vitse (FRA) +0:18:24
3- Rafał Sonik (POL) +1:04:15
4- Manual Andujar (ARG) +3:30:16
5- Kamil Wiśniewski (POL) +4:38:53

İlişkili İçerik
Genel

Scarlett Johansson ve Disney davası Sonuçlandı; Karar Emsal Niteliğinde

Pandeminin en çok etkilediği sektörlerden biri hiç kuşkusuz sinema sektörü oldu. Geçtiğimiz…
Devamını Oku
Dizi HaberleriGenel

Vakıf Dizisi 2. Sezon Onayını Aldı

Isaac Asimov’un kült ve ölümsüz eseri Vakıf, ilk sezonu henüz başlamışken ikinci sezon…
Devamını Oku
GenelHaberler

Netflix Mayıs Ayı Programı Belli Oldu

Netflix Mayıs ayı programı bir hayli hareketli geçeceğe benziyor. Mayıs ayında Netflix, bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir