Sinema Haberleri

‘Çingeneler Zamanı’ Film Konusu

Cannes ve Venedik Film Festivalleri’nde birçok kez ödül alan Emir Kusturica’nın hem yönetmeni olduğu hem de senaryosunu yazdığı Çingeneler Zamanı (Dom za Vesanje) filmi, 1988 yılında dram, komedi ve suç konulu Çingeneler Zamanı bir Balkan sinemasıdır.

Davor Dujmovic Perhan rolüyle başrol oyuncusu olarak karşımıza çıkıyor. Müthiş bir oyunculuk performansı sergiliyor. Ağır duyguları konu alan karakter Perhan, öyle bir performans sergiliyor ki, Perhan’ı hayatım boyuncu unutamam…

Perhan kardeşine çok bağlıdır. Büyükannesi, kardeşi ve dayısıyla birlikte bir çingene mahallesinde yaşamaktadır. Büyükannesi bir şifacıdır. Ancak kız kardeşi Daira’yı iyileştiremez. Perhan ise bir takım doğa üstü güçlere sahip olduğunu anlamaya başlar. Yaşadığı ev harabe haldedir. Hiç parası yoktur. Kardeşine çok düşkün olan Perhan, onu tedavi ettirebilmesi,evlenebilmesi için paraya ihtiyacı vardır. Çok ama çok aşıktır ancak kızın ailesi evlenmelerine müsaade etmemektedir. Perhan çok büyük aşk acısı çekmektedir.

Mahalllerinde yaşayan Ahmed mahallede mafya babası olarak tanınmaktadır. Çaresizlik ve aşk Perhan’ı Ahmed’in yoluna itmiştir. Ahmed onun bu çaresiz halini fırsat bilip kandırmış ve kendisiyle birlikte İtalya’ya gelmesini istemiştir. Ahmed Perhan’ı birçok pis işte kullanmış ve Perhan artık çetenin üyesi olmuştur.

Perhan köye dönünce büyük bir şok yaşar. Artık parası vardır ama büyükannesi bu paraya dokunmak istemez, sevdiği kız ise hamiledir. Perhan bebeğin kendisinden olmadığını söylese de onunla evlenmek zorunda kalır. Azra bebeğini doğurduğu zaman gelinliği hala üzerindedir. Çingeneler doğaçlama yaşamayı çok sever, Perhan bir gün ansızın intihara kalkmışken, kendini akardiyon çalarken bulmuştur. Ustalıkla işlenmiş bu filmi izlerken kimse bu sahneyi yadırgamaz çünkü çingenelerin hayatları çok iyi derecede bir dram halinde anlatılmıştır.

Filmde siyasete de yer verilmiştir.

Filmin müzikleri özellikle Hıdrellez’in kutlandığı Ederlezi şarkısı gerçekten insanın ruhuna dokunun en iyi müziklerden birisi olmuştur.

Ayrıca Goran Bregoviç ‘Balkan Müziği’nin’ prensi olarak anılmaktadır. Ayrıca 1997 yılında Sezen Aksu ile Düğün ve Cenaze albümüne imza atmış, Ederlezi parçasını tekrardan Sezen Aksu ile birlikte yorumlamıştır.

İzleyen birçok kişinin bu filmi çok beğendiği ve etkisinden uzun süre çıkamadığı anlatılmaktadır.

Film’i şu anda izleyemiyorsak bile Ederlezi parçasını dinlemeliyiz ve, Perhan’ın pamuk kalbinin dediği gibi, Kendime yalan söylemeye başladıktan sonra kimseye inanmıyorum…

Filmin Oyuncu Kadrosu

DAVOR DUJMOVİC

Davor Dujmovic Saraybosnalı bir oyuncudur.

20 Eylül 1969 yılında Saraybosna – Bosna Hersek, Yugoslavya’da doğmuştur.

Oyuncu, işçi sınıfı bir ailenin çocuğudur. İşçi sınıfı bir ailede doğmasına rağmen çok küçük yaşta müziğe olan aşkıyla müzik eğitimine başlatılmıştır. Emir Kusturica ile 1984 yılında tanışmış ve ünlü yönetmenin teklifi ile ‘Babam İş Gezisinde’ (Otac na Sluzbenom Putu) filminde rol almıştır. Böylelikle oyunculuk kariyerine başlayan Davor Dujmovic daha sonra ‘Çingeneler zamanı’ (Time Of The Gypsies- Dom Za Vesanje) adlı filmde başrol oyuncusu Perhan olarak rol almıştır. Perhan karakteriyle tüm dünyaya adını duyurmuştur. Çıkan iç savaştan sonra Belgrad’a yerleşmiştir.

Çok ciddi ağır deprosyonlar geçiren Davor Dujmovic uyuşturucu maddeler kullanmaya başlamıştır. Ağır depresyonlardan çıkamayan oyuncu kendini asarak intihar etmiştir.

Çingeneler Zamanı (Time Of The Gypsies- Tom Zam vesanje) filminde Perhan karakteriyle dünyada tanınan Davor Dujmovic bir çok hayranı tarafından sevilmiş ve intiharından sonra bu dünyadan bir Davor Dujmovic geçmiştir diyerek üzüntülerini dile getirmişlerdir.

Yaşadığı hayat boyunca, ciddi depresyon ve acılar çeken oyuncunun rol aldığı filmler ve diziler,

Složna braća (TV dizisi, 1995)

Aleksa Šantić (TV dizisi, 1992)

Prokleta je Amerika (1992)

Sarajevske priče (TV dizisi, 1991)

Praznik u Sarajevu (1991)

Top lista nadrealista (TV dizisi, 1990–1991) çeşitli karakterler

Belle epoque – Posljednji valcer u Sarajevu (1990) Gavrilo Princip

Adam ledolomak (1990)

Istočno od istoka (1990)

Çingeneler Zamanı (1988) Perhan

Strategija švrake (1987)

When Father Was Away on Business (1985) Brother Mirza

LJUBİCA ADZOVİC

9 çocuk annesi olan Ljubica Adzovic, Emir Kusturica’nın asistanı tarafından keşfedilmiştir. Asıl mesleği falcılık olan ve geçimini falcılık ile kazanan Ljubica Adzovic, filmde oynamayı kabul etmiş ve doğaçlama oynayarak filme büyük başarı katmıştır. Daha sonra bir çok yönetmen tarafından teklif yağmış ancak Ljbucia Adzovic, Emir Kusturica’nın filmlerinden başka filmde oynamam diyerek reddetmiştir.

Filmdeki gibi doğaüstü ve değişik güçlerinin olduğu söylenen Ljubica Adzovic 23 Mayıs 2006 yılında Sutomore, Karadağ’da vefat etmiştir. Doğum tarihini net olarak bilen kimsenin olmadığı bilinmektedir.

BORA TODOROVIC

5 Kasım 1929 yılında doğmuştur. Sırp kökenli bir oyuncudur. Bora Todorovic babasını çok küçük yaşta kaybetmiş, kardeşi Mira Stupica’ya hem abilik hem babalık yapmıştır. Oyunculuğu çok seven Borivoje ‘Bora’ Todorovic ortaokul eğitiminden sonra ordu hizmetlerini tamamlamıştır. Kardeşi Mira ‘da Bora Todorovic gibi oyunculuğu çok seviyor ve tutkulu bir şekilde oyuncu olmak istiyordu. Bu tutkusunu gören Bora Todorovic kendisinin oyunculuğu sürdürme planının olmadığını düşünsede kardeşi Mira’nın bu isteği karşısında sevdiği oyunculuğa geri dönmeye karar verdi. Bunun üzerine Belgrad Drama Sanatları Akademisi’ne başladı. Eğitiminden sonra Beogradsko Dramsko Pozorište’de (Belgrad Dram Tiyatrosu) sahneye çıkmıştır.

Yıllarca Zegreb’de yaşayan ve burada oyunculuğunu sürdüren Bora Todorovic 1961 yılında Belgrad’a dönmüştür. Belgrad’da ‘Atelje 212’ tiyatrosunun da bir üyesi olarak görev yapmıştır. Daha sonra Zvezdara Teatar’ta Larry Thompson oyununda yer almıştır.

Son yıllarını Prag ve Belgrad’da yaşadı. Amerika asıllı eski Jimnastikçi Carolyn Kilkka ile evlendi.

Oyuncu 100’e yakın filmde rol almıştır. Çingeneler Zamanı filminde ise Ahmet rolüyle karşımıza çıkmıştır. Emir Kustiraca’nın Underground filminde oğlu Srdjan Todorovic ile beraber oynamıştır. Profesionalac filmiyle izleyenleri hayran bırakmıştır.

7 Temmuz 2014 yılında vefat etmiştir.

SINOLICKA TRPKOVA

1965 yılında doğmuştur. Dom za vesanje (Çingeneler Zamanı) filminde Azra karakterini canlandırmıştır. Filmde 23 yaşındadır.

ELVİRA SALİ

1988 yılında Dom Za Vesanje (Çingeneler Zamanı) filminde Perhan ( Davor Dujmovic) in kız kardeşini oynayan oyuncudur. Çingeneler Zamanı filminden başka bir filmde rol almamıştır. Filmde kavuşma sahnesiyle hafızalara kazınmıştır.

EMİR KUSTURICA (YÖNETMEN)

24 Kasım 1954 yılında Saraybosna’da doğmuştur. Boşnak müslüman bir ailenin çocuğu olan Emir Kusturitca’nın babası Murat Kusturica Saraybosna Enformasyon Bakanlığı’nda bir gazetecidir. Annesi Senka Numankadic ise mahkeme katibiydi. Babası vefat ettikten sonra 2005 yılında yaptığı bir açıklamada, babasının ateist olduğunu ve kendisini sırp kabul ettiğini belirtmiştir.

2000’li yıllarda belgesel çekmeye başlayan Emir Kusturitca Chicago Uluslararası Film Festivali’nde En iyi Belgesel Film dalında Gümüş plaket kazanmıştır. Gümüş Plaket kazandığı belgesel film Super 8 Stories’dir.

2004 yılında Cannes Film Festivalinde Life is a Miracle (Bir Mucizedir Yaşamak) filmiyle yarışmada yer almıştır.

Müziğe çok önem veren Emir Kusturica 1988 Yılında Saraybosna Rock Grubu Zabranjeno Pusenje’de bas gitar çalmıştır. Emir Kusturica grupta çok önemli bir yerinin olmadığını bilmesine rağmen grubun yöneticisi grup ismini değiştirmiş ve Emir Kusturica&No Smoking Orchesta yapmıştır. Daha sonra No Smoking Unza Unza Time isimli bir albüm çıkarmıştır.

Emir Kusturica No Smoking grubunun isminin değişmesi üzerine Unza Unza Time isimli albümün kliplerinden birini yönetmiştir.

23 Nisan 2005 yılında Karadağ’da Savina Manastırında Nemanja Kusturica olarak adını değiştirmiş ve Sırp Ortodoks olarak vaftiz olmuştur. Daha sonra bir açıklama yapan Emir Kusturica ‘evet belki 250 yıldır Müslümandık ancak öncesinde Ortodokstuk ve ön önemlisi Sırp’tık’ Din bunu değiştiremez demiştir.

Сјећаш ли се Доли Бел (Dolly Bell’i Hatırlıyor musun?, 1981)

Отац на службеном путу (Babam İş Gezisinde, 1985)

Дом за вешање (Çingeneler Zamanı, 1989)

Arizona Dream (Arizona Rüyası, 1993)

Underground (Yeraltı 1995)

Black Cat White Cat (Kara Kedi Ak Kedi, 1998)

Super 8 Stories (Süper 8 Öyküleri, 2001)

Life is a Miracle (Hayat bir Mucizedir, 2004)

Zavet (Bana Söz Ver, 2007)

Laffaire Farewell (Elveda, 2009)

On the Milky Road (Aşk ve savaş,2016)

GORAN BREGOVIC

22 Mart 1950 yılında Saraybosna’da doğmuştur. Sırp bir anne ve Hırvat bir babanın çocuğudur.

Bregovic en iyi ortaklığını yönetmen Emir Kusturica ile gerçekleştirmiştir. 1989 yılında Dom Za Vesance 1993 yılında Arizone Dream, 1995 yılında Cannes Film Festivali’ni kazanan Underground ve 1998 yılında Crna Macka gibi Emir Kusturica filmlerinin müziklerini yapmıştır. Emir Kusturica ve Goran Bregovic çok başarılı ikili olmuşlardır.

Goran Bregovic Türkiye’de İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli, Ankara ve Diyarbakır illerinde konserler vermiştir. Goran Bregovic’in parçalarının bazılarını Sezen Aksu seslendirmiştir. Ayrıca Candan Erçetin ve Oya-Baro gibi ünlü isimlerde Goran Bregovic’in parçalarını seslendirmiştir.

Çingeneler Zamanı Müzikleri

“Ederlezi (Scena Durdevdana Na Rijeci)” – Goran Bregović

“Scena Pojavljivanja majke” – Goran Bregović

“Scena perhanove pogibije” – Goran Bregović

“Kustino Oro” – Goran Bregović

“Borino Oro” – Goran Bregović

“Glavna Tema” – Goran Bregović

“Tango” – Goran Bregović

“Pjesma” – Goran Bregović

“Talijanska” – Goran Bregović

“Ederlezi” – Goran Bregović

İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir