Dizi Haberleri

Brooklyn Nine- Nine İncelemesi

Evladiyelik Komedi Dizisi!

Sit-com’lar bizim canımız ciğerimiz. 20 dakikalık süreleri, bir sezondaki ortalama 20-23 bölüm sayısı, yormayan hikayeleri ve birincil amaçları güldürme üzerine kurgulanan süper sempatik karakterleri ile en karanlık ve sıkıcı zamanlarımızda bizlere sadık birer dost oldular. Zamanla bazı komedi dizilerini diğerlerinden daha çok sevdik, karakterleri ailemizden birileri gibi oldu, takıldıkları mekanlar salonlarımız kadar tanıdık gelmeye başladı. Bu samimi hissiyatı Friends, Seinfeld, How i met your mother gibi ünlü komedi dizilerini bitirmiş olanlar hemen anladı bile. Bugün bahsedeceğim Brooklyn Nine-Nine tam da bu tayfadan bir komedi dizisi. Friends gibi samimi, How i met your mother kadar da komik bir dizi. Ancak tüm bunların yanında, orijinal karakterlere sahip orijinal bir dizi.

Brooklyn Nine- Nine tam anlamıyla bir durum komedisi. Dizinin yaratıcıları Saturday Night Live ve Parks and Recreation‘da da beraber çalışan Emmy ödüllü Daniel J. Goor ve Michael Schur gibi komediye çok yatkın ve daha önce ortaya başarılı somut işler koymuş iki beyin. ”Brooklyn‘in 99 numaralı polis bölgesinde bulunan bir karakolda görev alan bir grup dedektifin ve karakol çalışanlarının yaşadığı komik ve eğlenceli olayları anlatan dizide, kahramanlarımız her bölümde birbirinden garip davaları araştırıp başlarını komik dertlere sokarlar.’’ Dizinin bu beylik tanımı sizi yanıltmasın zira dizinin hem komedi hem de polisiye yapısı, Broolyn Nine-Nine’in en güçlü noktalarından biri. Komedi kısmı başarılıyken bir de üzerine dedektif ve polislik olayları da eklenince diziye benzersiz bir dinamik katıyor ve su gibi akıp gidiyor.

Hepsi Birbirinden Bal Müthiş Karakterler

Dizinin bir başka büyük sevabı da karakterleri. İlk bakışta düz sterotiplerden oluşan klişe karakterler olarak gösterilen her karakter dizi ilerledikçe komikleşiyor, karakter gelişimi yaşıyor ve bu sayede izlemesi son derece keyifli komik karakterler ortaya çıkıyor. Çocuk ruhlu esas oğlan, kas yığını sert görünümlü Çavuş, Sert görünümlü ve kapalı kutu kadın karakter, fangirl kıvamındaki esas karakterin yancısı… İlk bakışta tüm dizilerde görmeye alışık olduğumuz tipteki karakterlerin bu beylik tanımları dizinin ilerleyen bölümlerinde ve özellikle ilerleyen sezonlarında sizi şaşırtacak derecede gelişiyor ve değişiyor. Karakterlere kısaca bakmak gerekirse:

Jake Peralta

Dizinin esas çocuğu görünümlü, çocuk ruhlu bir yetişkin olan Jake Peralta, etrafındaki hiçbir şeyi ciddiye almıyor gibi gözükmesine rağmen karakolun en başarılı dedektiflerinden biri. Büyük bir Zor Ölüm hayranı olan Jake, kalıplaşmış ‘havalı NYPD polisi’ stereotipinin kanlı canlı hali. Çok pasaklı ama polisliğe çok yetenekli olan Jake, annesi ve babası ayrıldığı için yaşadığı travmaları sarkastik halleriyle saklamaya çalışıyor ve ekibini ailesi gibi görüyor.

Captain Holt

Eşcinsel ve siyahi olan Captain Holt, kariyeri boyunca ayrımcılığa uğramış ancak buna rağmen mücadele etmekten asla geri kalmamış bir karakter. Hayalini kurduğu Yüzbaşılık rütbesine ulaşan Holt, ilk başlardaki robotik, disiplinli ve soğuk karakterinin aksine ekibin geri kalanıyla müthiş uyumda olan ve en az onlar kadar eğlenceli bir karakter. Jake ile girdikleri iddialar, durum komedisine müthiş oturan mimiksiz ancak komik yüz ifadesi ile dizinin öne çıkan karakterlerinden.

Amy Santiago

Amy hepimizin hayatından alışık olduğumuz ‘düzenli çalışkan ve yalaka inek tip’. Dışarıdan bakıldığında yalaka ve ‘inek’ olarak görülen Amy, hata yapmaya tahammülü olmayan ve üslerine karşı asla sesini yükseltemeyen bir karakter. 7 erkek kardeşi ile büyüyen Amy bu sebepten kendini göstermeye çok hevesli ve hırslı bir karakter. Dizi boyunca obsesif yönlerini görebildiğimiz Amy Santiago’nun en büyük hayali, yüzbaşı Holt’un kendisine ‘akıl hocalığı’ yapması.

Charles Boyle

Charles, Jake’in en yakın arkadaşı. Jake’i hem bir arkadaş hem de bir idol olarak gördüğünden, çoğu zaman yaşadığı en havalı şeyleri Jake ile bağdaştırıyor. Kendisini bir gurme olarak kabul eden Charles, yemek konusunda blog da tutuyor. Ezik ve naif kişiliği ile
normalde hiç  gülmeyeceğınız bir karakter stereotipi olarak kurgulanan karakteri, alıştığınızda favori karakteriniz hale gelebiliyor.

Rosa Diaz

Rosa, ekipçe en havalı bulunan karakter ve tam bir kapalı kutu. Ekipteki kimse Rosa’nın hayatı hakkında onun anlattıkları dışında bilgi sahibi değil. İzleyici, dizi boyunca Rosa hakkında şaşırtıcı ve eğlenceli bilgiler öğreniyor. Jake ile akademiden arkadaşlar. Soğuk ve mesafeli olmasının yanında da ciddi şekilde öfke problemleri yaşaması Rose’u son derece eğlenceli bir karakter haline getiriyor.

Terry

Çavuş rütbesindeki kaslı ve yapılı vücudu ile ön plana çıkan Terry, kocaman vücudunun aksine son derece pamuk kalpli ve ailesine çok bağlı bir karakter. Hayattaki en sevdiği şeylerin başında yoğurt gelmekte. Öyle ki bilgisayar şifresi dahi yoğurt.

Gina

Gina tam olarak ekibin ve dizinin gizli bombası durumunda. Genel olarak en sevilen karakterlerden biri. Polis merkezinin sivil yöneticisi ve kaptan Holt’un yardımcısıdır. Megaloman tavırları, hiçbir şeyi umursamaması ve dengesiz hareketleriyle diziye büyük eğlence katan Gina, Jake ile çocukluk arkadaşıdır.

Scully ve Hitchcock

Her sahnelerinde bir gariplik ve biraz da iğrençlik unsuru bu ikili, karakolun en eski isimlerinden. Birbirleriyle çok yakın arkadaş olan Scully ve Hitchcock, dizi boyunca neredeyse birbirlerinden hiç ayrılmıyorlar.

Karakterler Gelişimleri ve Benzer Şakalar

Tüm bunların yanında Brooklyn Nine Nine, sağlam karakter gelişimleri görebileceğiniz  nadir komedi dizilerinden. Nitekim karakter gelişimi olmayan 6-7 sezonluk bir diziyi at çöpe, bir daha da izleme. Brooklyn bu hataya düşmemiş, üstüne karakter gelişimleri dizinin en güçlü yanlarından biri haline gelmiş. Dizinin standart stereotiplere sahip her karakteri bir zaman sonra üzerine bir şeyler koyan ve yerinde saymayan karakterler hallerine geliyorlar. Bu da dizinin samimiyet seviyesini bir tık üzeri taşıyor. E karakterler de son derece eğlenceli olunca, Brooklyn yeme de yanında yat bir dizi haline geliyor.

Peki sürekli aynı esprilerin tekrarlanması ve her defasında güldürmesi? Jake’in ilk bölümlerde Amy’nin hayatıyla ilgili ‘seks kasedinin ismi’ benzetmesini dizinin ilerleyen bölümlerinde defalarca duyuyoruz ancak her defasında güldürebiliyor. Yine Jake ile Captain Holt’un mükemmel ötesi iddaa bölümleri… Her sezon Jake Captain Holt’la saçma sapan bir iddaa girer ve tüm bölüm kurgusu bunun üzerinden döner. Bir zaman sonra bu tarz bölümleri iple çekiyorsunuz çünkü dizinin güçlü yanlarından biri de bu tarz bölümleri.

Komedi- Polisiye Dinamizmi

Bal gibi tatlı karakterler ve bu karakterlerin yaşadıkları gelişimler dedik, tekrarlanan ancak asla eskimeyen espriler dedik bir de dizinin aslında komedi yanında bir de polisiye olması var. Dizinin güçlü yanlarından biri de burası zira polisiye kısmı diziye inanılmaz bir dinamik katıyor. Episodik olarak ilerleyen dizinin ana konusundan bu denli güçlü bir dinamizm kazanması Brooklyn’in en güçlü yanlarından. İşin içine suçlu- polis ikilimleri ile yaratılan komik durumlarda eklenince dizinin ilerleyişinden kolay kolay sıkılmıyorsunuz.

Brooklyn Nine-Nine, arkasında gülme efekti olmayan son derece dinamik ve evladiyelik karakterlere sahip deli bir dizi. Deli zira aslında dizideki her karakter zaman zaman akıl hastalarını aratmayacak saçma sapanlıklara imza atan ingilizce tabirle ‘weirdo’ karakterler. Dizinin yüksek dinamizmi, yer yer ayrımcılığa ve etnik kimlik ayrımına çeşit çeşit karakterleriyle parmak basması gibi süper özellikleriye bu günlerde tam izlenesi bir dizi. Hak ettiği değeri yıllarca görmeyen dizi özellikle son birkaç senede popüler oldu. Eğer komedi dizileriyle aranız birazcık iyiyse Brooklyn Netflix semalarında sizi bekliyor. 

İlişkili İçerik
Dizi Haberleri

Christopher Nolan'ın yeni filmi Oppenheimer'dan İlk Görüntüler Geldi

popüler sinemanın en beğenilen yönetmenlerinden Chris Nolan, yeni filmini görücüye…
Devamını Oku
Dizi Haberleri

Marvel Sinematik Evreni, 5. Fazını Açıkladı!

Marvel 5. faz için planladığı filmleri ve dizileri duyurdu. Dev stüdyo, tanıdık karakterler…
Devamını Oku
Dizi Haberleri

Daredevil ve Kingpin Echo Dizisiyle Geri Dönüyor

Marvel Sinematik Evreni‘ninde ilk olarak geçtiğimiz yılın sonlarında yayınlanan hawkeye…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir