SporSpor Dünyası

Bilardo Büyücüsü; Ronnie O’Sullivan

Snokker’da alınabilecek maksimum sayı 147’yi tam 15 kez alarak snooker tarihinde en çok 147 yapan oyuncu unvanını alan Ronnie O’Sullivan 5 Aralık 1975 yılında İngiltere’nin batı eyaletlerinden biri olan West Midlands’da dünyaya gelmiştir. Hızlı oyun stili ve kırdığı bir çok rekor ile “The Rocket”, “The Magican” ve “The Essex Exocet” gibi ünvanlar taşıyan Ronnie, Dünya Snokker Şampiyonasını 2001, 2004, 2008, 2012 ve 2013 yılları olmak üzere toplam 5 kere kazanmıştır.

Ayrıca 1997 yılında 5 dakika 20 saniyelik bir süre ile 147 sayı yaprak en hızlı maksimum oyun rekorunu da elinde tutan Ronnie, bunlar ile yetinmeyerek beş sezon boyunca dünya bir numarası oldu. Ve bu sayede yeteneğini başta efsane Stephen Hendry ve Steve Davis olmak üzere herkes kabul etmiştir.

1997 Dünya Snooker Şampiyonası

Ronnie O’Sullivan Kimdir?

Amatör kariyerine küçük yaşlarda başlayarak daha 10 yaşındayken ilk yüzlük serisini yapan Ronnie, 16 yaşında profesyonel olmadan önce 15 yaşındayken ilk maksimum sayısını yaptı. Kariyerine bu kadar erken başlamasına rağmen profesyonel olarak çıktığı ilk 38 maçı kazanan Ronnie, bunu başararak hala kırılamamış bir rekora da imza atmıştır.

Çok değil 2 yıl aradan sonra 1993 yılında gerçekleşen Dünya Snooker Şampiyonasına katılarak turnuvaya katılan en genç oyuncu ünvanını da kazanan Ronnie, turnuvada Alan McManus’a 10-7 kaybederek pek başarılı olamasa da ilk sezonunu 57. sırada tamamladı ve bir yıl sonra gerçekleşecek olan Birleşik Krallık Şampiyonası’na katılarak kariyerinde ne kadar ısrarlı olduğunu turnuvanın finalinde Stephen Hendry’yi mağlup edip şampiyon olarak gösterdi. Kariyerinin yükseliğini hiç hız kesmeden gerçekleştiren Ronnie, 1995 yılında kariyerinin işl Masters turnuvasını kazandı.

Kazandığı şampiyonlukların yanı sıra ismini yaşadığı olaylarla da duyuran Ronnie, 1996 dünya şampiyonası sırasında Mike Ganley’e saldırması sebebi ile snooker yönetim kurulu tarafından 20.000£ cezaya çarptırılmıştır fakat daha sonra bu ceza yine snooker yönetim kurulu tarafından 10.000£ hayır kuruluşlarına bağış yapması şeklinde yapılandırılmıştır.

1997 Dünya Şampiyonasını kazanırken eleme maçlarında Mick Price’ı mağlup ederken kariyerinin ve tarihin en hızlı maksimum serisi (5 dakika 20 saniye) rekorunu kırmış ve ortalama bir atışı 9 saniyede yapmıştır. Aynı yıl içerisinde bunun kısa bir süre sonrasında ikinci Birleşik Krallık Şampiyonası’nı da kazanan Ronnie kariyerindeki hızı kesmeye hiç niyetli değildi ve 1998 Benson & Hedges İrlanda Ustalar turnuvasını olaylı bir şekilde kazandı. Turnuvada Ken Doherty’i mağlup etmesinin ardından yapılan doping testlerinde vücudunda cannabis bulunduğu için kazanmış olmasına rağmen diskalifiye edildi. Sonrasında Ken Doherty’nin ödülü hak etmediğini söyleyerek kabul etmemesi üzerine ödülü kendisi kabul eden Ronnie 90.000£’luk ödüle olaylı bir şekilde sahip oldu.

Ronnie, 1999 dünya şampiyonasına kadar olan kariyeri ile dikkatleri çoktan üzerine toplamıştı öyle ki 1999 yılındaki şampiyonayı yarı finalde Stephen Hendry’e karşı kaybetmesine rağmen 2000 yılında gerçekleşen dünya şampiyonasında favori isim olarak gösterildi. Turnuvada ikinci tura çıkamadan David Gray’e elenen Ronnie buna rağmen turnuvada üçü art arda olmakla beraber beş tane yüzlük seri yapmış ve John Higgins ile birlikte rekor kırmıştır.

Turnuvalarda başarı elde edememiş gibi gözükse de kırdığı rekorlar ile kariyerini hız kesmeden ileriye taşıyan Robbie, 2001 Dünya Snokker Şampiyonasını kazanmakla kalmamış yeni sezona da 1. sırada başlamıştır.

Robbie olaylı kariyerinde 2002/2003 sezonuna gelindiğinde İskoçya Ustalar, Avrupa Açık ve İrlanda Ustalar turnuvalarını kazanarak yeteneklerini bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir fakat iyi başlayan sezonu Dünya Snokker şampiyonasında aldığı yenilgi ile hüsranla sonuçlanmıştır.

2004 yılına gelindiğinde babasının ve Ray Reardon’ın desteği ile normal formunu yakalamayı başaran Ronnie katıldığı 2004 Dünya Şampiyonasında yarı finalde 17-4’lük galibiyeti ile en farklı yenilgi ünvanını da eline alarak şampiyon oldu ve iki sezon boyunca sıralamada ki 1 numralı yerini korudu. Fakat 2004/2005 sezonuna gelindiğinde çeyrek finalde Peter Ebdon’a yenilerek hüsrana uğrayan Ronnie ardından sporu bırakmayı bile düşündüğünü ya da Amerikada 8-top oynayarak kariyerini devam ettirmek istediğini açıkladı. Ve yeteneklerini konuşturarak Premier League Snooker turnuvasını kazandı, bununla yetinmeyerek ardından gelen sezonda Ustalar ve Welsh Açık turnuvasını kazandı.

2005 sezonunda elle tutulur bir başarı elde edemeyen Ronnie, 2006 sezonunda “888.com” tarafından aldığı sponsorluk ile dikkat çekerken final müsabakasında karşılaştığı Dott ile çekişmeli ve bolca geri dönüşe tanıklık yapan bir maçın ardından şampiyonayı finalde kaybetmiştir. Ayrıca 2006 yılında bir müsabakada kaçırdığı Frame’in ardından oyunu bırakması da onu tarihin en yetenekli ve en sorunlu snokker oyuncusu ilan etmeye yetmiştir.

Yaşadığı psikoloji ve sağlık sorunlarından dolayı 2007/2008 sezonunda ki Şanghay Ustalar turnuvasından çekilen Ronnie Grand Prix finalinde ise Marco Fu karşısında bir yenilgi aldı fakat 2007 Kuzey İrlanda Turnuvasında bir rekora daha imza atarak beş yüzlük seri yaptı.

Kariyerini 2010 yılına kadar inişli çıkışlı devam ettiren Ronnie bu zaman zarfı içerisinde bir çok rekora imza atarak yeteneklerini bu sporda inkar edilemez bir şekilde kanıtlamıştır. Ancak yeteneklerinin ziyadesinde yaşadığı psikolojik sıkıntılar dolayısıyla sıkılıp maçı bırakma, tartışmalı olaylar ve maçı takip etmeme gibi hareketlerden kaynaklı adının kötü geçmesine sebep olduğu bir çok olay yaşadı.

Ronnie O’Sullivan sat with a towel over his head during part of his match against Mark King in the 2005 UK Championship

2010 ve sonrasında aldığı psikiyatr destek ile kariyerine biraz daha çeki düzen veren Ronnie 2012 yılında Ali Carter’ı 18-11 yenerek 4. Dünya Şampiyonluğunu kazandı fakat bununla yetinmeyerek bir sonraki 2013 sezonunda ise 5. Dünya Şampiyonluğunu kazanmıştır..

Neredeyse üst üste 3 kere Dünya Şampiyonası kazanacakken 2014 yılında gerçekleşen turnuvayı finalde kaybeden Ronnie 2014, 2017 ve 2018 yıllarında Birleşik Krallık Şampiyonasını kazanarak başarılarının devam edeceğini herkese bir kez daha kanıtlamıştır.

İlişkili İçerik
Spor DünyasıSpor Haberleri

E - Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak…
Devamını Oku
Spor Dünyası

Motor Sporları Nedir?

Motor sporları kelime anlamınca incelendiğinde motorlu taşıtların sportif mücadelesi yada…
Devamını Oku
GenelSporSpor DünyasıSpor Haberleri

2020 Yılında La Liga’da Gerçekleşen En Pahalı 10 Transfer

Yeni sezonun başlangıcının sürdürülüşü ile ilgili ortada birçok söylenti gezinirken her…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir