Sinema Haberleri

Nadide Hayat Filmi

Sıradan bir ev kadınının hayatını konu alan ve ömrünü insanları memnun etmeye, mutlu etmeye adayan bir kadının hikayesi. Nadide, kendi halinde yaşayan, kendi isteklerini ve hayallerini arka planda tutan sadece eşine, ailesine ve çevresindeki insanları memnun etmeye çalışan bir kadındır. Ani bir şekilde eşini kaybettikten sonra, düştüğü boşluktan kurtulmak için bir arayış içine girer. Eşini kaybetmeden önce sadece evine, eşine ve çocuklarına vakit ayırıp sadece onların mutluluğunu düşünen bir kadın olan Nadide, yarım bıraktığı eğitimine devam etmeye başlamıştır. Filmde bir kadının hayatının anlatılmasının yanı sıra, bu hayata ilişkin çok ince mesajlarda bırakılmıştır.

Nadide’nin dediği gibi, (Bu hayatın yarısını başkaları için yaşadım, bundan sonrasını kendim için yaşayacağım).

Nadide eşini kaybettikten sonra artık kendisi için bir şeyler yapmaya başlamıştır. Ancak gitiği kurslar, korolar hatta günler onu mutlu etmemeye başlamıştır. Bu gibi sosyalleşmelerin geçici heves olduğunun farkına varmış ve eğitimini tamamlamak üzere okuluna geri dönmeye karar vermiştir. Okula geri döndükten sonra kendisinden yaşça küçük gençler ile arkadaşlık kurar ve gazetede okuduğu bir haber ile kendini deniz turuna atar. Çılgın gizemli bir kaptan ve bir kaç genç ile mavi sulara kendini bırakır ve hayatının yeni başlangıcına başlamış olur.

Nadide bir grup öğrenci ile birlikte mavi sulara açıldıktan sonra gemide iş paylaşımı yapılır. Nadide ev hanımı olduğu için genç öğrenciler ona bir oyun oynayarak tüm geminin işini ve yükünü Nadide’ye verir. Nadide evde yaşadığı hayatı gemide de yaşamaya başladı. Ama bu durum onu fazlasıyla sıkmış ve üzmüştü. Temizlik ve yemek yapmak yerine suya dalmak ve carettaları aramak istiyordu. Ancak öğrenci ve dalgıç öğretmenleri buna müsade etmiyordu. Nadide onlara göre, gemide kalmalı, temizlik ve yemek yapmalıydı. Nadide kaptandan suya dalmak için ricada bulunur ancak kaptan bunu şiddetle karşı çıkar. Nadide artık dayanamayarak, ‘Bu hayatı başkaları için yaşadım, daha kaç yıl yaşarım bilmiyorum ama bu hayatı kendim için yaşamak istiyorum’ diye serzenişte bulunur. Kaptan bu durum karşısında Nadide’ye haksızlık ettiğini düşünür ve Nadide’ye dalmayı öğretmeye başlar. Ancak Nadide daldığı sırada suyun ve oksijenin fazla gelmesiyle sarhoş olur. Su yüzüne çıkınca kendisine uzun süre gelemez.

Kaptan ve öğrenciler Nadide ve Cem’i gemide bırakıp eğlenmek için karaya inerler. Cem diğer öğrenciler gibi olmadığı için onu kabul etmezler. Nadide gece uyandığında gemide kimsenin olmadığını anlar ve güverteye çıkar. Cem’in yalnız oturduğunu görür ve onunla dertleşmek için yanına gider. Gemideki öğrenci ve kaptanın eğlenmek için karaya çıktıklarını onu çağırmadıklarını anlatır. Nadide Cem’i güçlendirmek ve güvenini sağlamak için beraber karaya çıkabileceklerini söyler. Nadide Cem ile birlikte karaya çıkar. Kaptan Nadide’yi görünce ona karşı hissettiklerini anlamaya başlar. Nadide onu gemide bıraktıkları için kaptan ve öğrencilere kırgındır. Öğrenciler ve kaptan Nadide’nin zarif ve şık tarzını çok beğenirler. Cem içine kapanık, utangaç ve kimseyle iletişim kuramayan bir çocuktur. Nadide Cem’in sesinin çok güzel olduğunu ve kendisine güvenmesi gerektiğini söyler. Kumsalda gitar eşliğinde Cem şarkı söylemeye başlar. Kaptan’ın en sevdiği parçayı seslendiren Cem, Nadide ve Kaptan Yusuf’un ilk dans parçasını seslendirmiş olur.

Kaptan Nadide’ye duyduğu o eşsiz duygunun hissettirdiklerini tüm keyfiyle yaşamaya çalışırken Nadide, kaygılarından ve toplum baskısından kurtulamaz. Kaptan Yusuf Nadide’ye açılır ancak Nadide onun bu duygularını kabul etmez. Nadide ve Kaptan gemiye gittiklerinde öğrencilerin gece eğlencelerinin sosyal medya üzerinde paylaşılmasından dolayı rektörün geziyi iptal ettiğini ve geriye dönmeleri gerektiğini söyler. Kaptan bu duruma çok sinirlenir ve onları gitmemeleri ve caretta kaplumbağalarını bulmaları için ikna etmeye çalışır. En çok ikna etmek istediği kişi Nadide’dir. Nadide’yi kaybetmek istemez. Öğrenciler gitmeyi kabul etmez ve suya dalmayı isterler. Hocaları ile birlikte suya dalarlar. Suda uzun süre kalan öğrenciler ve Nadide’yi Kaptan Yusuf merak etmeye başlar. Hava git gide bozmaktadır. Hoca ve öğrenciler gemiye çıktıklarında Nadide’nin su yüzüne çıkmadığını görür. Kaptan Nadide’yi çok merak eder. Suya dalmak için hazırlanır. Suya daldığı sırada, hava git gide bozar. Nadide caretta Kaplumbağalarını bulmuştur. Onların peşine takılıp takip etmiştir. Nadide yönünü kaybettiği için su yüzüne çıkamaz. Kaptan Yusuf şiddetli fırtınanın başlamasına rağmen suya dalar ve Nadide’yi bulmaya çalışır. Nadide caretta kaplumbağalarını kurtarmaya çalışırken oksijensiz kalır ve suda bayılır. Carettalar su yüzüne çıkıp Nadide’nin olduğu yeri işaret edip Kaptan’ı oraya yönlendirirler. Kaptan Yusuf Nadide’yi kurtarmak için gemiye çıkartır ve suni teneffüs yapmaya başlar. Nadide, su sarhoşu olmuştur. Kendine gelir ve Kaptan’ın onu öptüğünü düşünür. Kaptan ona tüm sıcaklığıyla sarılır. Kaptan Yusuf ve Nadide evlenerek Kaptan Yusuf’un kumsalda olan barakasına taşınır. Barakayı konaklama ve restauranta çevirir. Nadide gemiden mutlu inerek hayatına Kaptan Yusuf ile devam etmeye karar verir.

Filmin başrolünde Demet Akbağ bulunurken, yönetmenliğini ise Çağan Irmak yapmıştır. Çağan Irmak ve Demet Akbağ’a eşlik eden kadroda, Yetkin Dikinciler, Gizem Erdem, Efecan Şenolsun, Ümit Erlim, Sevil Akı ve Sadi Celil Cengiz gibi isimler yer almaktadır.

Nadide Hayat çekimleri, İstanbul Üniversitesi ve Muğla’da gerçekleşmiştir. Çağan Irmak bu kez filmde, ağlatmak yerine güldürmeyi ve güçlendirmeyi tercih etmiştir. Film izlernirken hafifliği ve sakinliği hissedecek kadar güzel ilerletilmiştir.

DEMET AKBAĞ

23 Aralık 1959 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. Lise yılarında tiyatro eğitimi almaya başlayan oyuncu, Yılmaz Erdoğan ile beraber başrolünü paylaştığı ‘ Bir Demet Tiyatro’ oyununda tanınmıştır ve hayran kitlesini oluşturmuştur. Kurulduğu günden bugüne BKM’de görevli olan sanatçı daha sonra tv programlarında da kendini göstermeye başladı. Yılmaz Erdoğan ile 1195 yılında Bir Demet Tiyatro oyununu diziye uyarlayarak tv dizisi ayarladı. Dizi 7 yıl boyunca ekranlarda yerini korudu.

Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları

Haybeden Gerçek Üstü Aşk

Bana Bir Şeyhler Oluyor

Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü

Otogargara

Kadınlık Bizde Kalsın

Aşkımızın Gemisi Fındık Kabuğu

Yorgun Matador

Artiz Mektebi

Beyoğlu Beyoğlu

Deliler

Arzu Tramvayı

Davacı

Bir Demet Tiyatro

Filmleri

O… Çocukları (2008)

Organize İşler (2005)

Neredesin Firuze (2003)

Vizontele Tuuba (2003)

Vizontele(2000)

Tersine Dünya (1993)

Davacı (1986)

2010 Eyvah Eyvah

2011 Eyvah Eyvah 2

2011 Kurtuluş Son Durak

2012 Hükümet Kadın

2013 Hükümet Kadın 2

2014 Eyyvah Eyvah 3

2014 Kış Uykusu

2015 Niyazi Gül Dörtnala

2015 Nadide Hayat

2016 Görümce

Ödüllerinden Bazıları

30. Antalya Film Şenliği, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Tersine Dünya (1993)

Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı(1996)

Magazin Gazetecileri Derneği – Komedi Sanatçısı Ödülü (1996)

Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı]] (1997)

Magazin Gazetecileri Derneği – Komedi Sanatçısı Ödülü (1997)

Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1998)

38. Antalya Film Şenliği, En İyi Kadın Oyuncu, Vizontele (2001)

9. Sadri Alışık Ödülleri, En İyi Kadın Oyuncu, Neredesin Firuze (2004)

İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir