Oyunculuk Dünyası

Jean Cloude Van Damme Hayatı ve En İyi 10 Filmi

18 Ekim 1960 yılında Belçika’da doğmuştur. Asıl adı, Jean Claude Camille Francois’dir. Babası Eugene Van Varenberg çiçeklikle uğraşıyordu. Annesi Eliana Van Varenberg ise ev hanımıdır. Jean Cloude Van, 5 yıl boyunca bale eğitimi almış ve esneklik kazanmıştır. 16 yaşında okulu bırakmış ve karete eğitimi almaya başlamıştır. Eğitiminin ardından Amerika’yerleşmiş ve Hollywood’ta yapımcılardan birine karete şow yaparak Kan sporu filminde başrol oyunculuğunu kapmıştır. Bu film ile şöhreti yakalamıştır. Oldukça zeki olan Jean Cloude Van bir röportajında ‘Taş Devri’ filmini izlediği sırada İngilizce’yi öğrendiğini vurgulamıştır. Aynı zamanda, Fransızca, Almanca ve İspanyolca’yı da konuşabiliyor. Klasik müziği çok sevdiğini belirten sanatçı Beethoven’a büyük ilgi duymaktadır.

Jean Colude Van’ın akılda kalan en iyi filmlerini sıralamak gerekirse;

1. Kickboxer: Vengeance (2016)

Eric Sloane ve Kurt Sloane iki kardeştir. Birlikte dövüş müsabakalarına katılırlar. İyi para kazanırlar. Eric Slone Dünya Şampiyonudur ve Tayland’da yapılacak gizli bir karşılaşma vardır. Bu karşılaşmaya davet edilmiştir. Kardeşi Kurt Sloane bu karşılaşmaya gitmesini asla istemez. Eric Sloane kardeşini dinlemez ve bu gizli karşılaşmaya çıkar. Bu karşılaşmada Tong Po tarafından acımasızca öldürülür. Kardeşi Kurt Sloane kardeşinin ölümüyle büyük sarsıntı yaşar ve kardeşi Eric Sloane’nin intikamını almak için eğitim almaya başlar. Dövüş sporlarının en iyisi olan Durand’ın yanına gider ve eğitimini burada tamamlar. Aksiyon dolu bu film büyük beğeni toplamıştır.

2. İkiz Kan (1991)

İkiz kan, en iyi Van Damme filmlerinden biridir. İkiz kardeşler Alex ve Chad ailesini yok eden düşmanlara karşı beraberce aldıkları mücadeleyi konu alıyor. Çocukluğunu ayrı yerlerde geçirmek zorunda kalan kardeşlerin Alex’i Hong Kong’da serserilir ve kaçakçılık yapmaktadır. Diğer Kardeşi Chad ise Los Angeles’te lüks içinde yaşamaktadır. Aile dostları Frank Avery çok düşünür ve bu ikiz kardeşi bir araya getirmek ister. Usta oyuncunun farklı iki rolü canlandırıyor olması izleyenleri büyük bir serüvene götürmüştür. Ayrıca iki kardeşler yan yana gelince ailelerin intikamını alana kadar sıkı bir mücadele içine girecek ve kardeşler birbirine kenetlenecektir.

3. Özgürlük Savaşçısı (1996)

1990’lı yılların izlenme rekoru kırmış filmi olan Özgürlük Savaşı, New York sokaklarında yer almıştır. Polisten kaçan ve limana sığınan Ciristopher, limanda saklanırken, kaçakçılık ve deniz korsanlığı yapan Lord Dobbs’a satılmıştır. Cristopher zor günler geçirir. Cristopher tam kaçakçı deniz korsanı Lord Dobbs’ın aradığı adamdır. Güçlü kasları ve dövüşçü kimliğiyle ün yapan cristopher uzak doğululara satacaktır. Uzak doğululara satıldıktan sonra Cristopher’in yapması gereken tek şey dövüşmekti.

4. Geri Çekilmek Yok Teslim Olmak Yok (1986)

Jason isimli karete sporcusu olan ve yeni taşınmış oldukları şehirde spor yapmaya ve kendini geliştirmeye devam eder. Bir gece babası ile birlikte eve dönerken, mafyalar tarafından sıkıştırılır ve babasının ayağı kırılır. Jason bu olay sonrası spora daha ağırlık vermiş ve dövüş alanında kendisini geliştirmeyi hedeflemiştir. Ancak bazı şeyler yolunda gitmez ve bir gün Jason Bruce Lee’nin mezarını ziyaret eder ve ondan yardım ister. Bruce Lee dövüş alanında en iyi sporculardan birisiydi. Eve dönüp uykuya dalınca rüyasına Bruce Lee gelir ve Jason uyanır. Bruce Lee’nin hayaletiyle başbaşa kalan Jason şaşkınlık içindedir. Bruce Lee ona tüm spor tekniklerini öğretir ve iyi bir dövüşçü olması için tüm hileleri gösterir.

5.Kaçacak Yer Yok (1993)

Sam Gillen şovalye ruhlu bir mahkumdur. Tutukluları taşıyan konvoyda giderken saldırıya uğrar. Bu saldırıda Sam Gillen kaçmayı başarır. Uzun bir kaçış sonrası Oğlu Mookie ve kızı Bree ile birlikte yaşayan Dul Clyde’nin yanına sığınır. O sırada toprak ağası olarak bilinen Franklin Hale Sam’ın ailesini canice yöntemlerle taciz etmeye başlar. Kimliğini bilmediği Sam Gillen ile karşı karşıya gelen Fraklin Hale topraklarını ele geçirmek ister. Sam Gillen ailesini korumak için tüm yolları deneyecektir.

6.Cehennem Melekleri 2 (2012)

Bay Churc basit bir iş almıştır. Ancak Expendables’ın işi ters gider. Rakip bir paralı asker olan Jean Vilain tarafından öldürülür. Expendables yeni üyeleri olan Billy the Kid ve Maggie ile ölümcül bir silahı durdurmak için ve kardeşinin ölümünün intikamını almak için yeni üyeler ile düşman bölgesine doğru yola çıkacaktır.

7.Kod Adı – JCVD (2008)

Film 2008 yılında vizyona girmiştir. Şimdiye kadar görülmemiş bir senaryoya sahip olan filmde, Usta oyuncu Jean Claude Van Damme’nın gerçek kimliğiyle rol almasıyla başlar. Artık Amerika’da yaşamak istemeyen ve kendi doğduğu ülkeye dönmek isteyen ve burada huzur içinde bir yaşantı yaşamak isteyen Van Damm’ı anlatmaktadır. Diğer filmlerinin aksine bu film komedi filmi olup, dövüş sahneleri çok azdır.

8.Firar – Aslan Yürek (1990)

Lyon, paralı asker ve Kuzey Afrika’da görevdedir. Erkek kardeşinin dayak yediğini ve zor durumda olduğunun haberini alır almaz Kuzey Afrika’dan kaçar. Peşine düşenlerden kaçmayı başarır. Kardeşinin yanına gelen Lyon’un para kazanması gerekmektedir. Sokak dövüşlerine katılan Lyon, hem para kazanacaktır, hemde kardeşini döven kişileri bulup intikamını alacaktır.

9.Evrenin Askerleri (1992)

Film,ABD hükümetine bağlı Swat ekibinin en iyi iki elemanı olan, Luc ve Scott arasında geçen konuyu ele almıştır. Swat ekibi normal insanlardan değildir. Bilimsel deneylerden oluşturulan eski askerlerden oluşmaktadır. Bu askerler hafıza silici özelliğe sahiptir. Potansiyel gücü 10 kattır ve potansiyel gücü arttırıcı iğneler vurulduğu zaman askerler üşümez, acıkmaz, hiç korkmaz ve asla durmazlar. Görev ve emir komutasına odaklıdırlar ve birer android konumunda getirilmiştir.

10.Wake of Death (2004)

Birçok illegal işlere karışan Archer artık bu işi yapmak istemez ve hayatının geri kalan kısmını ailesiyle birlikte yaşamak ister. Los Angeles’e karısı ve oğlu Nicolas’ın yanına döner ve onlarla yaşamaya başlar. Eşi Cynthia gemi ile kaçak ülkeye girmeye çalışan küçük bir kızı eve getirir. Bu kız ile hayatları tamamen değişecektir. Bu kız Çinli bir suç çetesinin liderinin kızıdır. Karısı bu olay üzerine öldürülür ve Archer karısının ölümü üzerine herkese meydan okumaya başlar.

Evlilikleri :

1.evliliği : Venezuellalı Maria Rodriguez ile 25 Ağustos 1980 tarihinde evlendiler. 1981’de Van Damme Amerika’ya taşınınca 1984’de boşandılar.

2.evliliği : Cynthia Derdian: 24 Ağustos 1985 – 1986 (boşandı)

3.evliliği : Vücut geliştirici ile Gladys Portugues 3 Ocak 1987 tarihinde evlendi. 1992 tarihinde boşandı. (2 çocuk) Kristopher (d.1987) ve Bianca (d.1990)

4.evliliği : Model Darcy LaPier ile 3 Şubat 1994 tarihinde evlendi, Kasım 1996 tarihinde boşandı, (1 çocuk) Nicholas(d.1995)

5.evliliği: Vücut geliştirici Gladys Portugues ile tekrar 25 Haziran 1999 tarihinde evlendi. Evliliği devam ediyor.

Filmleri:

Yönetmen :

2010 – The Eagle Path (Sinema Filmi)

1996 – The Quest (Sinema Filmi)

Senaryo :

2010 – The Eagle Path (Sinema Filmi)

2001 – Görev (Sinema Filmi)

1998 – Lejyoner (Sinema Filmi)

1996 – The Quest (Sinema Filmi)

1991 – İkiz Kan (Sinema Filmi)

1991 – Kickboxer 2: The Road Back (Sinema Filmi)

1990 – Aslan Yürek (Sinema Filmi)

1989 – Kickboxer (Sinema Filmi)

Yapımcı :

2012 – Six Bullets (Sinema Filmi)

2011 – Suikast Oyunları (Sinema Filmi)

1998 – Lejyoner (Sinema Filmi)

Oyuncu :

2016 – Kickboxer (Master Durand) (Sinema Filmi)

2015 – Pound of Flesh (Deacon) (Sinema Filmi)

2014 – Swelter (Stillman) (Sinema Filmi)

2013 – Welcome To The Jungle (Storm) (Sinema Filmi)

2013 – U.F.O. (George) (Sinema Filmi)

2013 – Enemies Closer (Xander) (Sinema Filmi)

2012 – Six Bullets (Samson Gaul) (Sinema Filmi)

2012 – Evrenin Askerleri: İntikam Günü(Luc Devreaux) (Sinema Filmi)

2012 – Cehennem Melekleri 2 (Jean Vilain) (Sinema Filmi)

2011 – Suikast Oyunları (Vincent Brazil) (Sinema Filmi)

2011 – Kung Fu Panda: The Kaboom Of D… (Croc Usta)(Seslendirme) (Sinema Filmi)

2011 – Kung Fu Panda 2 (Croc Usta) (Seslendirme) (Sinema Filmi)

2011 – Dragon Eyes (Tiano) (Sinema Filmi)

2010 – The Eagle Path (Frenchy) (Sinema Filmi)

2009 – Universal Soldier: Regeneratio… (Luc Deveraux) (Sinema Filmi)

2008 – The Shepherd (Jack Robideaux)(Video)

2008 – Kod Adı: JCVD (J.C.V.D.) (Sinema Filmi)

2007 – Mezara Kadar (Anthony Lowe) (Sinema Filmi)

2006 – İsyan (Komutan-Sam Keenan) (Sinema Filmi)

2006 – Özel Birlik (Phillippe Sauvage) (Sinema Filmi)

2006 – Sınav (Charles) (Sinema Filmi)

2004 – Ölüm Uyanışı (Ben Archer) (Sinema Filmi)

2004 – Le Grand Journal De Canal+ (Kendisi) (Tv Programı) (2 Bölüm)

2003 – Cehennemde (Kyle LeBlanc) (Sinema Filmi)

2002 – Ultimate Fights From The Movie… (Max Walker (Arşiv Görüntüleri)(Video)

2002 – Derailed (Jacques Kristoff) (Sinema Filmi)

2001 – Katil (Edward Garrotte) (Sinema Filmi)

2001 – Görev (Rudy Cafmeyer) (Sinema Filmi)

1999 – Universal Soldier: The Return (Luc Deveraux) (Sinema Filmi)

1999- Inferno (Eddie Lomax) (Sinema Filmi)

1998- Son Vuruş (Marcus Ray) (Sinema Filmi)

1998 – Lejyoner (Alain Lefevre) (Sinema Filmi)

1997 – İkili Takım (Jack Quinn) (Sinema Filmi)

1996 – The Quest (Christopher Dubois) (Sinema Filmi)

1996 – Maksimum Risk (Alain Moreau/Mikhail Suverov) (Sinema Filmi)

1995 – Ani Ölüm (Darren McCord) (Sinema Filmi)

1994 – Zaman Polisi (Max Walker) (Sinema Filmi)

1994 – Street Fighter (Albay William F. Guile) (Sinema Filmi)

1994 – Friends (Kendisi)TV

1993 – Zor Hedef (Chance Boudreaux) (Sinema Filmi)

1993 – Nowhere To Run (Sam Gillen) (Sinema Filmi)

1992 – Evrenin Askerleri (Luc Deveraux) (Sinema Filmi)

1991 – İkiz Kan (Chad Wagner) (Sinema Filmi)

1990 – Death Warrant (Louis Burke) (Sinema Filmi)

1990 – Aslan Yürek (Lyon Gaultier) (Sinema Filmi)

1989 – Kickboxer (Kurt Sloane) (Sinema Filmi)

1989 – Cyborg (Gibson Rickenbacker) (Sinema Filmi)

1988 – Kara Kartal (Andrei) (Sinema Filmi)

1988 – Kan Sporu (Frank Dux) (Sinema Filmi)

1986 – Asla Teslim Olmak Yok (Ivan Kraschinsky ) (Sinema Filmi)

1984 – Daima Monaco (Gay Karate Man ) (Sinema Filmi)

1984 – Breaking (figüran dansçı) (Sinema Filmi)

1983 – Rue Barbare (figüran polis) (Sinema Filmi)

İlişkili İçerik
Oyunculuk Dünyası

Ayşe Direkoğlu ile “Oyunculuk Kariyeri Nasıl Başlar” Konulu Instagram Canlı Yayını

Pek çok popüler dizinin cast direktörlüğünü yapan eğitmenimiz, Ayşe Direkoğlu…
Devamını Oku
Oyunculuk DünyasıTiyatro Dünyası

Bir Demet Tiyatrodan Bir Demet Nostalji

8 Sezonluk bir tiyatro macerası. Unutulmaz karakterler, unutulmaz sahneleri ve tabii ki hep…
Devamını Oku
GenelOyunculuk Dünyası

Sonsuz Oda, Gazişehir Tiyatro Günleri'nde!

Gazişehir Tiyatro Günleri kapsamında gerçekleşen “Temel Oyunculuk Atölyesi” dersleri…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir