Tiyatro Dünyası

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü

İlk kez 1961 yılında kutlanan Dünya Tiyatrolar Günü, sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak ve seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, bölgesel tiyatroların yanı sıra uluslararası tiyatro guruplarının bir arya gelmesinde de rol oynamaktadır.

Tiyatro bir sanat sanatıdır. Bu nedenle sahnelenen tüm oyunlar birer sanat eseridir.

Dünya Tiyatrolar Günü Nedir?

UTB (Uluslararası Tiyatrolar Birliği) tarafından ilk defa 1961 yılında kutlanmaya başlayan Dünya Tiyatro Günü o günden beri aralıksız olarak kutlanıyor. Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından pek çok ulusal ve uluslararası etkinlikle kutlanmaktadır. Bu özel günde gelenekselleşen bir uygulama da, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Fransız Jean Cocteau tarafından yazılmıştır. Dünya Tiyatro Günü’nü kutlama fikri 1961 yılında o dönemki ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Finlandiya sonra Avusturya’da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atıldı. Bu fikir İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle uygulanmaya başlandı. Dünya Tiyatro Günü kabul edildikten sonra her yıl Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

27 Mart günü her ülkenin tiyatro sanatçıları tarafından hazırlanan bir bildiri sahnelerde okunur. Ülkemizde bu bildirgeyi ilk yazan Türk Tiyatrosunun ustalarından Muhsin Ertuğrul olmuştur.

Dünya Tiyatro Tarihinin Unutulmaz Oyunları

Godot’yu Beklerken – Samuel Beckett

Absürd Tiyatro olarak adlandırılan akımın önemli temsilcilerinden biri olan, Nobel ödüllü yazar Samuel Beckett imzalı Godot’yu Beklerken eminiz tiyatro oyunlarına meraklı olmayanlar için bile tanıdık bir eser. 1948 yılında Fransızca yazılan eser önce Paris’te sahneye konmuş, ardından adını tüm dünyaya duyurarak bir klasik haline dönüşmüştür. Varoluş sancıları çeken iki kahramanın iletişim çabasını ve çaresizliklerini anlatan eser mutlaka okumanız gereken eserler arasında.

Vişne Bahçesi – Anton Çehov

Rus edebiyatının dünyaca ünlü yazarı Çehov’un eseri Vişne Bahçesi, 19. yüzyılda Rusya’da yaşanan toplumsal değişimin insanlar üzerindeki etkisini odak noktasına koyar. Oyun; ipotek borcuna karşılık vişne bahçesi de olmak üzere tüm aile mülklerini satışa çıkaran aristokrat bir ailenin hikâyesini anlatıyor. Eserle ilgili en ilginç bilgiyse yazarın komedi türünde yazmasına karşılık eserin aynı zamanda tragedya olarak da sahneleniyor olmasıdır.

Satıcının Ölümü – Arthur Miller

Amerikalı yazar Arthur Miller’a Pulitzer Ödülü kazandırmış eseri Satıcının Ölümü sadece yazarın değil, edebiyat dünyasının da önemli eserlerinden biri. Yaşlı bir satıcının kapitalist düzende ayakta kalmak ve ailesini korumak adına kendini feda edişini anlatan eser Amerikan rüyasına gerçekçi ve acımasız bir eleştiriyle yaklaşır.

Hamlet – William Shakespeare

Böyle bir liste yapıldığında elbette ki açılış ismi olarak herkesin aklına gelecek ilk isim William Shakespeare olacaktır. Oyunları ve şiirleriyle yüzyıllardır tüm dünyayı etkilemiş olan İngiliz yazar sadece döneminin değil, tüm dünyanın gelmiş geçmiş en büyük oyun yazarı olarak kabul ediliyor. Yazarın dünyanın pek çok yerinde sergilenmiş başlıca oyunlarından biri olan Hamlet listemizin ilk sırasında. Danimarka’da geçen hikâye Prens Hamlet’in babası öldükten sonra tahta geçen ve annesiyle evlenen amcası Claudius’tan intikam almasını anlatır.

İlişkili İçerik
Oyunculuk DünyasıTiyatro Dünyası

Bir Demet Tiyatrodan Bir Demet Nostalji

8 Sezonluk bir tiyatro macerası. Unutulmaz karakterler, unutulmaz sahneleri ve tabii ki hep…
Devamını Oku
Tiyatro Dünyası

Tiyatro Nedir?

Çoğumuzun sıklıkla gittiği tiyatro nedir gelin detaylı bir şekilde inceleyelim; Gündelik…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir