Sonsuz Oda Blog

Nazan Öncel’in Hayatı ve Şarkıları

6 Şubat 1956 yılında, İzmir Karşıyaka ilçesinde doğan ve öğretmen bir anne ile memur bir babanın ikinci çocukları olarak dünyaya gelmiştir. 5 kardeş olan Nazan Öncel’in 2 kız kardeşi ve iki erkek kardeşi vardır. Annesi ve babası şiddetli geçimsizlik sonucu ayrılmışlar. Ayrıldıktan kısa süre sonra annesi tekrar evlenmiş ve kızlarını yanına almıştır. Nazan Öncel üvey babası ile ilgili konuşmayı pek sevmezdi. Üvey babasından yana fazlaca dertli olduğu belliydi. İlkokulu Zafer İlkokulu’n da okumuştur.

Ortaokul yıllarında müziğe karşı olan ilgisi artar ve gitar çalmaya başlar. Sesine çok güvenen Nazan Öncel gitar çalarak şarkı söylemeye de başlar. Küçük yerlerde gitar çalarak ve şarkı söyleyerek ailesinin geçimine katkıda bulunur. Lise yıllarına gelince, ‘Çılgınlar’ isimli bir grup kurmuş ve daha sonra birçok düğün salonlarında sahne almaya başlamıştır. Henüz 5 yaşında iken ‘Acı Tesadüf’ filminde oynamıştır. Ses yarışmalarına katılmış ve dereler alarak ödüller kazanmıştır. 18 yaşına gelmeden evlenmiş ve okuluna ara vermiştir. Belli bir aradan sonra tekrar okul hayatına dönen Nazan Öncel İzmir Konservatuarı’n dan mezun olmuştur. Geç te olsa Uluslararası Newport Üniversitesi İletişim Sanatları bölümünü de bitirerek diplomasını almıştır.

1976 yılında İzmir Radyosu’nun düzenlediği yarışmaya katılmıştır. Yarışmada ‘Annem’ adlı parçasını seslendirmiştir. Parçayı seslendirdikten sonra büyük ilgi gören Nazan Öncel bu parça ile birincilik kazanmıştır. Birinciliğin ardından birçok yapım şirketi ile görüşmeye başlayan Nazan Öncel ilk 45’lik olan ‘Sana Kul Köle Olmuştum’ plağını çıkarır. Parçanın sözlerinin Erdener Koyutürk’e, müziğinin ise Özdener Koyutürk’e ait olduğu parça büyük ilgi görmüştür. İki yıl sonra ‘Yağmur Duası’ adındaki parçayla ilk uzunçalarını yapmıştır.

1980 yılında ‘Hırçın Kız’ adlı parça ile Eurovision Şarkı Yarışması elemelerine katılmıştır. Yine 1981 yılında Neden adlı özgün bestesiyle Eurovision Şarkı Yarışması elemelerine katılmış ve ilk 15’e girmeyi başarmıştır. Müzik dünyasında asıl isminin duyulmaya başlandığı yıl 1990’lı yıllar olmuştur.

1983 yılında yılbaşı balosu için Tanju Okan ile sahneye çıkmıştır. Yaşadığı sıkıntılardan dolayı 1984 yılında müziğe arar vermiştir. Artık müzikle ilgilenmek istemediğini belirterek bir şirkette sekreterlik unvanıyla işe başlamıştır. 8 yıl boyunca şirkette sekreterlik yapan sanatçı müziğe olan bağlılığından kopmayı başaramamıştı.

1992 yılında ‘Bir Hadise Var’ albümünü piyasaya sürmüş ve ilk çıkışını bu albümle yapmıştır. Özellikle albümde yer alan ve 1990’lı yılların vazgeçilmez parçası haline gelen ‘Aynı Nakarat’ şarkısı klibi ve sözleriyle büyük beğeni toplamıştır. Kendine has olan görünüşüyle 90’lı yılların asi kızı olarak bilinen Nazan Öncel ‘Aynı Nakarat’ klibinde kıvırcık saçlı, yırtık kotlu ve büyük yıldız kolyeli bir kız olmuştur. Şarkı kadar klipte büyük ilgi görmüştür.

1990’lı yıllara damgasını vurmaya devam eden Nazan Öncel ‘Aynı Nakarat’ şarkısından sonra ‘Gitme Kal Bu Şehirde’ ve ‘Aşık Değilim Olabilirim’ parçalarıyla 90’lı yılların fenomeni haline gelmiştir. Konserlere çıkmaya başlayan ve konserde ‘Aşık Değilim Olabilirim’ performansıyla büyük ilgi görmüş ve bu konseri bu parça üzerinde klipleştirmiştir. Birkaç yıl sonra ‘Sokak Kızı’ ablümüyle yine müzik dünyasına damgasını vurur. Bu sefer daha asi duruşuyla ve sokak kızı, sokakta yaşayan bir kızın isyanını anlatmaya başlar. Bu şarkıyla beraber ‘Erkeklerde Yanar’ parçasıyla slow parçalarından uzaklaşır ve müzik piyasasının zirvesine ulaşır.

2004 yılında ‘Yan Yana Fotoğraf Çektirelim’ albümü Türkiye’de en sevilen albümler arasına girmeyi başarmıştır. Bu albümün en sevilen parçalrı olan Hokka, Ukala Dümbeleği, Hay Hay birçok radyo ve tv programlarında uzun süre yerini korumayı başarmıştır. ‘Yan Yana Fotoğraf Çektirelim’ albümüyle birçok ödülünde sahibi olmuştur. Birçok bestesi bulunan sanatçının özellikle, ‘Of Of’, ‘Dudu’ ve Hüp parçaları Avrupa ve Rusya’da büyük ses getirmiştir.

2006 yılında ‘7’n Bitirdin’ albümüyle tekrar piyasaya girişini yapan sanaçtı onu seven hayranlarını ‘Aşkım Baksana Bana’ parçasıyla karşıladı. Bu parça uzun süre listelerde birinci yerini korudu.

Nazan Öncel 2010 yılında çıkarmış olduğu ilk single olan ‘Tuttum Bırakmam’ parçasıyla siyah beyaz kardeşliğini temsil etmiştir. Ayrıca üç müzisyeni aynı piyanoya oturtarak destek olmalarını sağlamıştır. Tuttum Bırakmam albümü Portekiz, Cape Verde, Portekiz ve Brezilya gibi ülkelerde piyasaya çıkmış ve Brezilya’nın en iyi izlenen dizisi olan Salve Jorge’nin jenerik müziği olarak kullanılmıştır.

Nazan Öncel ilk kocası olan Salih Öncel ile 18 yaşındayken dünya evine girmiştir. Bu evlilikten Serkan adında bir oğlu vardır. 12 yıl evli kalan sanaçtı daha sonra boşanarak yollarını ayırmıştır. Daha sonra Nazan Öncel kardeşi Pınar Hanım ile yollarını ayıran Akşit Togay ile evlenerek dünya evine girmiştir. 2017 yılında eşi kalp krizi geçirerek vefat etmiştir.

Albümleri:

1975 – Canın İsterse /TRT Televizyonlarına çıkmaya hak kazandığı ilk şarkı

1975 – Yalnız Kalpler TRT emisyonu

1978 – Sana Kul Köle Olmuştum (45’lik) Melodi Plak

1981 – Neden /Eurovision Yarışma bandı (ilk on beş)

1982 – Hırçın Kız /Eurovision Yarışma bandı (ilk on beş)

1981 – Bir Zamanlar /TRT için hazırlanan bant

1981 – Bizden Sesler / (Complation Kaset)

1978 – Sana Kul Köle Olmuştum-Kader Bu Çekeceksin

1980 – Yağmur Duası

1992 – Bir Hadise Var

1994 – Ben Böyle Aşk Görmedim

1995 – Göç

1996 – Sokak Kızı

1999 – Demir Leblebi

2004 – Yan Yana Fotoğraf Çektirelim

2005 – Bir Şarkı Tut

2006 – 7’n Bitirdin

2008 – Hatırına Sustum

2010 – Tuttum Bırakmam (Single) 2011 – Hayvan

2014 – Bazı Şeyler

2015 – Aşkitom (Single)

2016 – Sakin Ol Şampiyon (Single)

Nazan Öncel’in rol aldığı diziler ve filmler:

1961 – Acı Tesadüf (Sinema Filmi)