Sonsuz Oda Blog

Fazla Bilinmeyen Müzik Enstrumanları

Evrensel bir dil olan ve ayrıca ruhumuzun gıdası olan müzik, tahmin bile edilemeyecek türdeki müzik aletleri ile yapılabilmektedir. İşte bu müzik aletlerinden bazıları.

Theremin

Theremin ilk elektronik ve çalarken temas gerektirmeyen müzik aletidir. İsmini mucidi olan Rus Profesör Leon Theremin’den alır, 1928’de mucidi tarafından patenti de alınmıştır. Gerçek adı Teremenvox veya Aetherphone’dur. Daha sonra İngilizcelersek zamanla “Theremin” adını almıştır. Kontrolü iki metal anten arasında sağlanır, bu antenler aleti çalan kişinin ellerinin pozisyonunu algılarlar. Bir el ile titreşim dalgaları gönderilir, diğer el ile de sesin şiddeti ayarlanır. Theremin ürkütücü sesler ile birleşik bir alettir. Elektrik sinyalleri Theremin üzerinde büyütülür ve bağlı olan hoparlörlere gönderilir.

Theremin sanat müziklerinde ve rock gibi popüler müziklerde de kullanılır.

Waterphone

Okyanus arpı olarak ta bilinen “Waterphone”, Richard Water tarafından yapılmış bir çeşit uyumsuz akustik perküsyon enstrümanıdır. Rezonans yaratan paslanmaz çelikten yapılmış yassı bir kap ve silindir formunda bir sap ve farklı uzunluklardaki bronz çubuklardan yapılış bir müzik aletidir. Yassı kabın içerisinde bir miktar su bulunur ve su vibrasyonu tetikleyerek değişik sesler çıkartır.

Glassharmonika

Glassharmonika ya da Glass armonika Benjamin Frranklin tarafından mekaniksel versiyonu icat edilmiş ve “armonica” (armonika) adını koymuştur. 18. Yüzyılda icat edilen bu alet yatay olarak 37 kase, demir bir dingile tutturulmuş. Alman müzik bilimci Friedrich Rochlitz ve bu müzik aletini kullanan benzer kişilerin delirmesi sonucu müzik aleti yasaklanmış.

Rivayaetlerin çoğu Alman kaynaklı.

Kalimba

Kalimba, Güney Afrika kökenli bir müzik aletidir. Tasarımı olarak kademeli yerleştirilen metal parçalar ve tabanında da tahtadan bir yüzeyi bulunmaktadır. Sesi gitarı andıran ve oldukça küçük bu müzik aleti akustik parçalarıyla oldukça dikkat çekicidir.

Hang

Hang 200 yılında İsviçre’de üretilen bir müzik aletidir. Tamamen çelikten üretilen Hang, kucağa yerleştirilip, el ve parmaklar kullanılarak çalınır. İdiofonlar gurubuna giren enstrüman, arp, gong ya da armonik tınıları andıran bir sesi vardır. Yüzeyinde bulunan küçük çukurlara vurularak titreşim yoluyla farklı sesler ve notalar elde edilir.

Yaybahar

Yaybahar, müzisyen Görkem Şen tarafından geliştirilen yeni bir akustik enstrüman. İlk duyulduğu andan itibaren hayranlık uyandıran çalgının ilginç bir tasarımı var. Sapı yaylı halk çalgılarını anımsatan aletin, gövdesi ise geniş geniş salınan teller ve bunların bağlı olduğu, farklı boyutlarda iki vurmalı parçadan oluşuyor. Uzun teller ve vurmalı parçaların derileri arasında yankılanan ses büyüyerek geniş ve dolgun bir hal alıyor. Yaybahar, çalınan melodilere göre Doğa’dan Anadolu’ya, Balkanlar’dan Avrupa’ya açılmayı mümkün kılan bir tını çeşitli çeşitliliğine sahip.