Sonsuz Oda Blog

DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 DERBİSİ!

Dünyanın her bir köşesinde derin tarihi ile iz bırakan futbol, insanların vazgeçilmez aktivitelerinden biri olmuştur. Milyonlara hitap eden bu spor sadece oynayanların değil izleyenlerin de kalbinde taht kurmuştur. Öyle ki tarihte birçok millet ve birçok topluluk taraftarı olduğu takım için ilgi ve fedakarlıklarda bulunmuştur. Bu sevginin doğurduğu taraflanma aynı şehrin büyük takımları için daha bir anlamlı olur. İşte sizler için hazırladığımız dünyanın en büyük 10 derbisi!

Partizan – Kızıl Yıldız

2. Dünya savaşı sonrasında sosyalist bir cumhuriyetin kurulması ile birlikte ırkçı çatışma sahasına dönen bölgede anti faşist iki genç Zoran Zujovic ve Slobodan Cosic’in kurduğu ve yeni kurulan ülkelerinin simgesi olan “Kızıl Yıldız”ın ismini verdikleri Crvena Zvezda’nın (Kızıl Yıldız) temelleri 4 Mart 1945’te atılmıştır. Kuruluşunun yalnızca 5 ay sonrasında Belgrad’da tek kulüp olmasını istemeyen Anti-Faşist birliği öğrencilerinden bakış açısı ve görüş olarak çok farklı olan Peko Dapcevic ve Koca Popovic’in adını Naziler ile mücadele eden birliklerinden alan takımı Partizan 1946’da kurulmuştur. Kızıl Yıldız – Partizan arasında ki en büyük gerginliğin sebebi ise Kızıl Yıldızın siviller Partizan’ın ise ordu üyeleri tarafından kurulmasıdır. Karşılaştıkları ilk maç sonunda saha dışında çıkan olaylar ile gerilin kuruluş tarihlerinden günümüze kadar taşınmıştır.

Boca Juniors- River Plate

Her ne kadar sınıf çatışması olarak bilinse de. İki kulüpte Buenos Aires’in yoksul mahallesi La Boca’da kurulmuştur. River Plate’de kendine yer bulamayan iki mahalle takımı gençleri La Boca ‘daki bir bankta kulübün ismine karar vermiş ve Boca Juniors’ı kurmuştur.

Aralarındaki ilk maçın kazananı River Plate olmasına rağmen rekabetin sahaya yansıması ve değer kazanması 8 yıl sürmüştür. 1935 yılında River Plate’in şehrin zengin bölgesine taşınması ile bu köklü derbi bir sınıf çekişmesi haline gelmiştir ve Yoksul Boca’nın tek temsilcisi artık Boca Juniors gençleri olmuştur. Günümüze taşınışı esnasında saha içi ve saha dışı olaylar ile duyulan derbinin popülerlik kazanması çok uzun sürmemiştir ve 1922 yılından bu yana iki takım arasında çıkan olaylarda 320 kişi hayatını kaybetmiştir.

Özellikle 1968’de oynanan derbide River Plate taraftarların ateşe vererek Boca tribünlerine fırlattığı bayraklar izdihama neden oldu. 70 taraftar öldü, 150’den fazlası yaralandı.

1994 yılında ise olayların daha da derinleşerek sokak arkalarına taşındığı bir maçta River Plate’nin 2-0 üstünlüğü ile biten derbiden sonra iki River Plate taraftarı öldürüldü ve Duvarlara “Şimdi skor eşitlendi, River Plate 2-2 Boca Juniors” yazıldı.

Milan – İnter

Dünyanın sayılı derbileri arasında yer alan Inter – Milan derbisinin tarihi, Milano şehrinde 1899 yılında Milan’a rakip olarak İngiliz Alfred Edwards tarafından “Internazionale” takımının kurulması ile başlamıştır. Milan taraftar profili daha çok işçi ve sendikacı kesimi kucaklamakta, İnter ise Milano şehrinin varlıklı aristokrat ailelerine hitap etmektedir. Bunun yanında Inter – Milan derbisinin diğer derbilerden bir farkı da bu iki takımın aynı stadyumu kullanmasıdır.  İsmi ‘Giuseppe Meazza’ olan stadyuma Milan’lı taraftarlar “San Siro” demeyi tercih ediyor.

Panathinaikos – Olympiakos

Toplamda 61 lig şampiyonluğunu elde eden iki köklü takım dolayısı ile rakip konumda seyir ediyor. Aralarında ki rekabetin öncü sebeplerinden bir ise Panathinaikos’un 1908’de Atina’nın üst gelirli kişileri, Olympiakos’un ise Atina’nın sahil şeridi Pire’nin işçi sınıfı tarafından kurulmasıdır.

Aralarında gerçekleşen her karşılaşmada kavgalara yol açan rekabette kavgaların derinleşmesine asıl sebep veren olay 1930 yılında Yunanistan milli takımının Romanya karşısında aldığı 8-1 lik mağlubiyet sonrası takım otobüsünü durduran Pana’lıların oyuncuları tartaklaması ile başladı asıl dikkat çeken şey ise Milli takımın sadece Olympiakos oyuncularından oluşmasıydı. Yaşanan ilk büyük kavga sonrasında günümüze kadar olaylarla gelen derbide birçok şiddet içerikli görüntü ortaya çıkmıştır.

Glasgow Rangers – Celtic

İlk dini çekişme olarak bilinen ve İskoçya’da ortaya çıkan ‘Old Firm’ derbisi dini ve politik açıdan karşıt görüşlü gurupların çekişmesidir. İrlandalı katoliklerin yoğun yaşadığı bir bölgede kurulan Celtic yaşam kalitesinin düşük olması ve mezhep birliği sebebiyle kısa sürede kemikleşerek Glasgow Rangers’a rakip olmuştur. Mezhep karşıtlığının çok yoğun olması sebebi ile kuruluşunda ki sert tavrını bozmak istemeyen Glasgow Rangers yıllarca katolik oyuncu oynatmamıştır. Celtic protestan oyuncu oynatma konusunda sorun çıkartmazken, Glasgow Rangers 1989 yılına kadar hiç katolik oyuncu oynatmamıştır. 1989 yılında ilk katolik oyuncusu Maurice Johnston’ı transfer etmesini taraftarlar kabullenememiş, kombinelerini yakmış hatta oyuncunun attığı gölleri geçersiz saymışlardır.

Lazio – Roma

Roma şehrinin İdeoloji derbisi aynı zamanda İtalya’nın en büyük derbisidir. Aynı şehrin takımları olmasından ziyade Roma’nın sol ideolojiye gönül verenlerin takımı, Lazio’nun ise sağ ideoloji taraftarı olması farklı bir çekişme ortaya çıkarmıştır. Roma, tarihteki demokrasi anlayışından ileri gelmiş, Lazio ise, ırkçılık ile ünlenen ve Mussolini’ye kadar dayanan bir düşünceyi temsil etmektedir. Hatta, Lazio’nun isminin başındaki SS kısaltmalarıda, Nazi yönetiminin simgelerini çağrıştırmaktadır.

Real Madrid- Atletico Madrid

İspanya’nın Madrid derbisi elbette herkesin duymuş olduğu derbiler arasında. Siyasi olarak farklı eğilimle sahip olan iki kulübün arasında ki çekişme Real Madrid’in kralın takımı olarak kurulmasına karşılık Atletico Madrid’in muhalif yönetim tarafından kurulmuş ve benimsenmiş olmasıdır.

Manchester United- Manchester City

Tarihi 20. yüzyılın başlarına kadar dayanan ezeli rekabet Manchester şehrindeki iki kulübün öne çıkması ile başlar. Manchester City’nin tarihi 1880 yılında, West Gorton’da kurulan St.Marks kulübü ile başlar, ve ilerleyen tarihte Manchester City adını alır. Manchester United ise köklerini 1878 yılında demiryolu işçileri tarafından kurulmuş olan Newton Heath’e dayandırır, 1902 yılında kulübün adı Manchester United olarak değiştirilir. İlerleyen tarihlerde “Gök Maviler” ile “Kırmızı Şeytanlar” arasında ki derbi tüm İngiltere halkı tarafından bilinerek önemli bir hal aldı.

Liverpool – Everton

Bu günkü Anfiled Road’u satın alarak Everton kulübünü kuran kentin bira üreticilerinden biri, büyük bir ilgi ile karşılanmıştı. Ancak sonrasında kulüpte tek adam olmak istemesini yanlış bulan yönetim Everton takımını Anfiled Road’dan kovarak Liverpool takımını kurmuştur. Kovulmasının ardından bu günkü yeri  Goodison Park’a taşınan Everton zengin muhafazakarların takımı olarak görülürken Liverpool ise liman işçilerinin takımı olarak görülmüştür.

Fenerbahçe – Galatasaray

İlk olarak günümüzde ki Şükrü Saraçoğlu stadının olduğu yerde 1909 yılında karşılaşan iki İstanbul takımı, din, mezhep ırk ayrımı olmadan Türkiye’de “Ezeli Rekabet” dünya da ise “Kıtalararası Derbi” olarak adlandırılan bir çekişmeye girmiştir. Döneminde yabancı olan takımlara karşı ortaklaşa bir zafer sevincine tanıklık eden kulüpler, ülkede Türk kimliğinin güçlenmesi ile dostluğu bir kenara bırakmış, şiddet ve öfkeyle tanışmıştır. İlk 7 maçı Galatasaray’ın gol yemeden kazanması ve Fenarbahçe’nin bu suskunluğa dur demesi de bir başka sebep olarak gösterilebilir.